Liga EBYSL
Dvorana Podmežaklo, Jesenice
28. september 2016
Gledalcev: 80

HD Jesenice – EC VSV

4 – 2

(1:1,1:1,2:0)

Gibanje rezultata:
0:1 Trink (Karitnig, Zeloth) 4′
1:1 AVSENEK (Urukalo) 14′
2:1 AVSENEK (Rajsar, Brun Rauh) 28′ PP1
2:2 Friedrich L. (Pusnik, Sivec) 35′ PP1
3:2 STOJAN (Šturm, Mašič) 42′ PP1
4:2 SVETINA E.. (Pretnar) 60′ EN PP1

Streli na gol: HD Jesenice  45 (19,10,16); EC VSV  25 (10,9,6)
Kazni: HD Jesenice  24 (2,18,4); EC VSV    14 (4,4,6)

Sodnik: Miha Bajt
Linijska sodnika: Grega Markizeti, Jaka Čertanc

HD Jesenice: 1 Legat (GK), 25 Kogovšek (GK), 8 Urukalo, 5 Brun Rauh, 2 Tomaževič, 15 Avsenek, 6 Stojan, 21 Korošec, 24 Šturm, 9 Rajsar, 23 Sodja (C), 13 Crnović, 16 Brus, 22 Svetina E., 19 Seršen, 18 Pretnar, 14 Žbontar, 17 Šabanović, 20 Mašič, 4 Ivančevič, 7 Hadžić, 10 Svetina R.
Trener: Gaber GLAVIČ

EC VSV: 31 Avsenik (GK), 35 Nussbacher (GK), 20 Staudacher, 37 Kohlmaier, 39 Rekar, 11 Pusnik, 51 Friedrich L., 21 Rauter, 9 Sivec, 10 Öhler, 91 Steurer, 77 Bobnar, 8 Karitnig (C), 61 Friedrich D., 22 Trink, 26 Wasserman, 29 Wohlfahrt B.E., 13 Wuntschek, 18 Wohlfahrt P., 28 Schützenhofer, 44 Zeloth
Trener: Günther Ropatsch
djf_2965

Tekme med moštvi iz sosednjih krajev so pogosto napete, ponujajo tesen rezultat, pa napetosti na tribunah in podobno … Teh zadnjih na tekmah v kategoriji U20 seveda ni, se je pa tudi na današnjem srečanju lige EBYSL pojavilo nekaj neznanih obrazov; očitno je šlo torej za podpornike gostov iz sosednjega Beljaka. Prav obratno – torej nekaj znanih obrazov – pa se je Podmežaklo predstavilo v gostujočem moštvu …

Začeli z željo po hitrem vodstvu

Domača ekipa je na krilih dveh zaporednih zmag v prejšnjem tednu seveda imela načrt, kako doseči še tretjo v nizu. Lepa priložnost za hitro vodstvo se je pokazala, ko so gostje že po 62 sekundah igre prvič “obiskali” klop za kaznovane – zaradi izbijanja paka iz obrambne tretjine (in preko zaščitne ograde) je bil za dve minuti izključen Beljačan Sivec. Domača vrsta z mislimi še ni bila povsem pri stvari in modro-beli so brez večjih težav ohranili svojo mrežo nedotaknjeno. Še nekoliko resnejše opozorilo za železarje je sledilo 52 sekund po tistem, ko sta moštvi spet igrali v polnih postavah – gostje so namreč dosegli vodilni gol, zadel pa je Trink. Novo izključitev so si gostje prislužili v sedmi minuti (Bobnar, grobost), a je tudi v naslednjih dveh minutah gostujoči vratar Avsenik ostal nepremagan. Igra je tudi v nadaljevanju večinoma potekala na gostujoči polovici igrišča, so pa Beljačani zgostili prostor pred svojim vratarjem in domačim niso dopustili resnejših priložnosti. Končno so železarji v 14. minuti z golom Roka AVSENEKA le izenačili (podal je Urukalo). V lovu za vodilnim zadetkom so domači  v sedemnajsti minuti storili prekršek (E.Svetina, oviranje), k sreči pa v prihodnjih dveh minutah tudi gostom niso pustili doseči zadetka. Izrazito napadalnejše igre domači niso uspeli kronati z vodilnim zadetkom še pred prvim piskom sirene, ki je označila 15-minutni odmor, so pa Jeseničani v tem delu igre goste nadstreljali z 19:10.

djf_3422

Tudi v drugi tretjini izenačeno

V drugi tretjini kakih osemdeset gledalcev ni videlo dosti lepe igre. Po slabih treh minutah je prekršek v srednji tretjini storil domači branilec Šabanović in si s tem seveda prislužil dve minuti hlajenja na prostoru za kaznovane. Powerplay gostov ni bil uspešen, domači pa so ob izenačenih močeh na ledu znova resneje pritisnili proti gostujočim vratom. Gostujoči kapetan Karitnig je bil zaradi oviranja izključen v 28. minuti. Železarji so potrebovali le 19 sekund igre z igralcem več za dosego gola – po lepi kombinaciji in podajah Rajsarja in Bruna Rauha je še drugič na tekmi zadel AVSENEK. Tudi v nadaljevanju so bili podjetnejši domači hokejisti, vendar so se gostje še naprej izredno organizirano branili. V enem redkih napadov je domači vratar Žiga KOGOVŠEK po obrambi izgubil palico, ob vračanju pred svoja vrata pa je le-ta premaknil. Glavni sodnik je ocenil, da je šlo za namerno premikanje in domačim dosodil dve kazenski minuti. Sedemnajst sekund kazni je še ostalo železarjem, ko je v eni od obrambnih akcij s pakom z roko igral Pretnar, domači pa so si prislužili novo kazen. V igri treh proti petim so Jeseničani še zdržali, v nadaljevanju pa pritiska gostov ob igralcu manjka niso več uspeli izničiti. Beljačani so tako v 44. minuti s powerplay golom Friedricha rezultat izenačili na 2:2.  Pretnar je bil nato na ledeni ploskvi le 39 sekund, nato pa mu je sodnik – po posredovanju enega od linijskih sodnikov – dosodil še kazen zaradi udarca nasprotnika v predel glave. Taka kazen avtomatsko izključi kaznovanega igralca za 2+10 minut in napadalni ritem železarjev je bil dokončno ustavljen. Nove powerplay priložnosti gostom k sreči ni uspelo unovčiti, tako da sta ekipi v zadnji dve minuti in pol druge tretjine vstopili rezultatsko poravnani. Petnajst sekund pred koncem tega dela tekme si je kazen zaradi držanja prislužil še zadnji gostujoči strelec Friedrich, vendar za organizacijo kakega resnejšega napada železarjev ni bilo več dovolj časa. Domači so v drugi tretjini v okvir vrat beljaškega vratarja Avsenika streljali desetkrat, gostje pa v okvir domačega vratarja Kogovška devetkrat.

djf_3815

Do zmage po trdem boju

Tekmecema je torej ostalo določiti zmagovalca v zadnji tretjini. Domači so tretjino začeli igrati ob številčni premoči, ki so jo po minuti in 23 sekundah tudi uspešno izkoristili – po strelu Šturma z leve strani je plošček v gol pospravil Nejc STOJAN, podajo pa so sodniki pripisali tudi Mašiču (3:2, 42. minuta). Novo izbijanje paka iz obrambne tretjine je goste (Bobnar) stalo še ene male kazni v 46. minuti, domačim pa se v powerplayu ni uspelo odlepiti na dva gola razlike. Železarji so bili v nadaljevanju konkretnejši in nevarnejši nasprotnik. Gostje deset minut skorajda niso sprožili strela proti domačim vratom. V eni izmed nenevarnih akcij belo-modrih bi si Jeseničani za svojim golom skorajda sami “skuhali” nevarno situacijo, k sreči pa je ostalo pri minimalnem vodstvu domačih. Namesto zaključnega pritiska, si je igralec gostov Steurer najprej v 56. minuti prislužil izključitev zaradi nabijanja na ogrado, pa vendarle bi se enemu od Beljačanov uspelo skorajda izmuzniti domači obrambi. Sodnik je ocenil, da je ob posredovanju branilec železarjev Brun Rauh storil prekršek, tako da je bilo po dobri minuti powerplaya številčno stanje na ledeni ploskvi spet izenačeno. Obe kazni sta minili brez rezultatskih sprememb na semaforju. Gostujoči trener je  minuto in 39 sekund pred iztekom igralnega časa vzel time-out in iz igre potegnil vratarja. Frontalni napad na domačo obrambo se ni posrečil, saj je bil na vstopu v zadnjo minuto pri gostih znova izključen Steurer (spotikanje). Avsenik se je za nekaj sekund znova vrnil pred beljaška vrata, ko pa so gostje po sodniškem metu osvojili pak, pa jih je znova zapustil. Vse skupaj se je končalo s prestreženim pakom železarjev; vse skupaj je po hitrem pobegu na drugo stran igrišča s pridom izkoristil Erik SVETINA, ki je z golom v prazno mrežo dokončno odločil zmagovalca 24 sekund pred koncem. Podajalec pri zadetku je bil Pretnar. Gostujoči vratar se je po tistem znova vrnil pred svojo mrežo. Zadnji statistični podatek na tekmi je pripadel domačemu napadalcu Rajsarju, ki si je zaradi napada s telesom prislužil kazen le osem sekund pred zadnjim piskom sirene. V zadnji tretjini so domači sprožili šestnajst strelov, gostje pa šest.

djf_4058

Po trdo priborjeni zmagi nad koroškimi sosedi varovancem Gabra GLAVIČa sledita vikend gostovanji v St.Pöltnu (Okanagan Hockey Club Europe) in Linzu (EHC Liwest Linz).

Tekst: Marko L.
Foto: Domen Jančič