Liga EBYSL (U20)
prva tekma četrtfinala:

HD Hidria Jesenice vs. Okanagan Hockey Club Europe
5 – 3

(2:0,2:1,1:2)

Po lanski uvrstitvi v finale lige EBYSL so tudi letos fantje ekipe U20 skozi redni del sezone prikazali odlične predstave, ki so jih pred samo končnico rangirale kot drugo-postavljeno ekipo. Želje so seveda najvišje, spomini na lansko uspešno pomlad tudi in …

 … že so fantje nabrušeni stali na ledeni ploskvi pred letošnjimi prvimi nasprotniki v končnici lige EBYSL. Člani hokejske akademije iz avstrijskega St. Pöltna seveda na Jesenice niso pripotovali z belo zastavo, pač pa polni svojih načrtov. Četa Dejana VARLa jih je hitro prizemljila, saj je tempo narekovala od prvega sodnikovega meta dalje. Železarji so povedli v začetku desete minute, ko je zadel Gašper SERŠEN (1:0). V deseti minuti je pri gostih pršlo do prve izključitve, vendar je že 37 sekund kasneje sledila tudi ena na jeseniški strani. Nič se ni spremenilo na semfaorju vrezultatskem smislu. Enako velja za novo kazen, ki so jo gostje presedeli med 14. in 16. minuto. Zato pa je po domiselni podaji izza gola v 17. minuti jeseniško vodstvo podvojil Rok AVSENEK (2:0). V prvi tretjini so domači streljali 16-krat, gostje pa 7-krat.

V 23. minuti so si gostje prislužili novo izključitev, Železarji pa so prednost igralca več izkoristili in z golom Jaka ŠTURMa povedli s 3:0. Enako se je zgodilo ob naslednji izključitvi pri Avstrijcih, le da so tokrat domači za gol porabili kar 1:59 power playa; v 27. minuti je zadel Erik SVETINA (4:0). V začetku 32. minute so tudi igralci Okanagan Hockey Cluba Europe zadeli in znižali na 4:1. Jeseničani so prevladovali tudi v preostalih minutah druge tretjine, ob razmerju v strelih 17:6 (za domače) pa do novih sprememb v rezultatu ni več prišlo. 

V zadnjem delu so Železarji nekoliko presenetljivo “stopili s plina”. Nekoliko so temu botrovale tudi tri izključitve. Kljub temu so v 49. minuti z golom Jaka SODJE povišali na 5:1. Hokejisti, ki svoje znanje nadgrajujejo v St. Pöltnu, so razliko zmanjšali na tri gole zaostanka z zadetkom v 52. minuti (5:2). Ko so slabi dve minuti kasneje izkoristili še power play in prišli na le dva gola zaostanka (5:3), je domači trener vzel pol minute odmora in svoje fante zbral za nadaljevanje. V 57. minuti se je gostom ponudila še zadnja zares velika priložnost ob izključitvi na domači strani; vendar pa niso želeli tvegati z morebitnim dodatnim napadalcem in brez vratarja, penalty kill Jesenic pa je bil brezhiben. Brez večjih težav so varovanci Dejana VARLa tekmo pripeljali do konca in storili prvi korak v smeri odmevnega rezultata v letošnjem tekmovanju EBYSL. V zadnji tretjini je bilo razmerje strelov 7:13 v korist gostov.

Tekst in foto: Marko L.