Minuli vikend so na ledene ploskve stopili le kadeti in mladinci. K sreči, lahko rečemo, saj sta obe ekipi v domači dvorani Podmežaklo doživeli nepričakovana in neprijetna poraza. Kadete je v soboto proti Celjanom pokopala slaba igra v zadnji tretjini, mladinci pa so bili nezbrani v uvodnih minutah derbija proti Olimpiji. Mlajši dečki in dečki tekem tokrat niso imeli.

Sobota, 22. februar 2014, DP kadetov:

HD Jesenice – HK Celje   2 – 4

(1:0,1:0,0:4)

 

1:0 SODJA (Brglez, Zupan) 12′, 2:0 SODJA (Brglez, Svetina) 29′, 2:1 Petek (Drozg, Predan) 42′, 2:2 Drozg (Predan, Robar) 42′, 2:3 Drozg (Predan, Robar) 53′, Drozg (Jeram, Čirič) 57′ EN

Kazenske minute: HD Jesenice 2 (2,0,0), HK Celje 30 (6,4,20)

Za HD Jesenice so nastopili: Hribar (GK), Legat (GK), Brus, Urukalo, Rajsar (C), Seršen, Šturm, Zupan, Hadžić, Brglez, Sodja, Svetina, Šabanović, Brun Rauh, Korošec, Razinger, Mežnar, Jamnik, Pretnar, Pavlič
Trener: Aleš Sodja, teh.vodja Borut Brglez

Dvoboj prvouvrščenih ekip v DP je v soboto postregel z razburljivim hokejem, žal pa tudi z nepričakovanim porazom kadetov. O sami kvaliteti igre na tem mestu ne bi izgubljali besed, dejstvo pa je, da so se Celjani Podmežaklo predstavili kot zelo kompaktna ekipa z natančno določenim ciljem. Dolgo so se mučili domači v prvi tretjini, ko so jih Celjani nekajkrat pošteno spravili v škripce. V šesti minuti si je malo kazen zaradi oviranja prislužil Brglez, a se mu je k sreči dobro minuto kasneje na drugi strani na kazenski klopi pridružil Celjan Petek. Nobena od ekip svoje minute ob prednosti igralca več ni izkoristila za dosego zadetka. V 12. minuti so po lepi akciji domači končno zadeli, strelec pa je po podajah Brgleza in Zupana bil Jaka SODJA. Celjani so odgovorili z napadalno igro v očitni želji po čim hitrejšem izenačenju. Nekoliko bolj agresivna igra jim je prinesla dve mali kazni v 17. in 19. minuti, ko sta bila izključena Predan in Petek. Domači nobene od priložnosti niso izkoristili za dosego novega zadetka. Ob koncu prve tretjine je bilo razmerje v strelih 11:14 v korist Celjanov.
V 26. minuti je na kazensko klop na gostujoči strani sedel kapetan Čuvan, domači pa kljub obleganju gostujočih vrat novega gola niso dosegli. Jim je pa uspelo povišati vodstvo minuto po tistem, ko so bile moči na ledeni ploskvi spet izenačene – ponovno je zadel SODJA, podala pa sta mu Brglez in Svetina. Še tretjo malo kazen na tekmi si je v 33. minuti prislužil Nik Petek na celjski strani, novega gola pa gledalci niso videli. V drugi tretjini se je razmerje strelov obrnilo v jeseniško korist, ob koncu tretjine pa so zapisnikarji zabeležili 15 strelov železarjev in 10 strelov Celjanov.
Tretja tretjina je prinesla popoln preobrat. nekoliko zaspani domači so v zadnjih 20 minut očitno vstopili z mislijo, da so tekmo že zmagali. Celjani se s takim razmišljanjem niso strinjali, saj so rezultat zmanjšali že po minuti in 19 sekundah igre, ko je zadel prav Petek. Šokirani domači se še niso zbrali, ko so gostje preko Jana Drozga izenačili samo šest sekund kasneje. Še v isti minuti si je eden od gostov za spotikanje prislužil malo kazen, eden od njegovih soigralcev pa za preveč vneto jezikanje sodnikom še 10 minut disciplinske kazni. Domači si niso pripravili nobene lepe priložnosti za gol in rezultat je ostal neodločen. V 46. in 48. minuti sta si novi kazni prislužila še Jeram in (ponovno) Petek pri gostih, domači pa novih priložnosti ob igri z igralcem več niso uspeli pretvoriti v novo vodstvo.  V 53. minuti je sledila kazen, saj je za prvo celjsko vodstvo na tekmi poskrbel Drozg. V 58. minuti si je še svojo peto kazen na tekmi prislužil Petek, ob tem pa je domači trener Aleš Sodja vzel pol minute odmora in iz igre potegnil domačega vratarja. Igra šestih proti štirim se tokrat ni obrestovala, saj je Drozg v prazno mrežo dosegel še svoj tretji (četrti celjski) gol na tekmi. Nova kazen za goste devet sekund pred koncem ni spremenila ničesar in Celjanom je bilo potrebno športno čestitati za zasluženo zmago.

Aleš SODJA, trener kadetov: “Tekma ni odločala o ničemer in kaže, da so jo moji fantje kot tako tudi vzeli. S takim razmišljanjem se ne morem strinjati, razočaran sem tako nad pripravo, kot tudi nad odnosom do tekme. V nepravem trenutku – pred začetkom končnice – smo zapustili napačen vtis. Dosedanji del sezone smo odigrali suvereno, s takim pristopom, kot smo ga pokazali v soboto, pa morda komu vzbudimo tudi občutek, da smo z nekaj več volje in truda premagljivi. Brez truda in želje se nam bo kak poraz prav gotovo še pripetil. Iz sobotne tekme vseeno ne bi delal drame, s fanti bom poskušal iz vsega potegniti kak koristen nauk.”

______________________________________________________________________________________

Nedelja, 23. februar 2014, liga EBJL:

HD Jesenice – HK Olimpija   3 – 5

(0:5,1:0,2:0)

0:1 Sever (Sitar) 2′, 0:2 Ilič (Matičič) 3′, 0:3 Matičič 3′, 0:4 Maver (Sever, Zibelnik) 6′, 0:5 Čepon (Zibelnik, Maver) 13′, 1:5 SRPČIČ (Jeklič, Rekar) 25′, 2:5 REKAR (Jeklič, Glavič) 44′, 3:5 JEKLIČ (Pelko) 45′

Kazenske minute: HD Jesenice 10 (2,6,2), HK Olimpija 29 (0,2,27)

Za HD Jesenice so nastopili: Picelj (GK), Ažman (GK), Perat, Zupan, Hadžić, Trkulja, Žbontar, Žuber, Tarman, Pelko, Srpčič, Kantarević, Seršen, jeklič, Glavič, Krašovec (C), Avsenek, Rajsar, Svetina R., Svetina E., Sodja in Rekar
Trener: Dejan VARL, teh. vodja: Simon Seršen

Obupen uvod v prvo tretjino je spodrezal krila domačim na tekmi proti tradicionalnim tekmecem iz Tivolija. Že po sedemdesetih sekundah tekme so zeleni dosegli prvi gol, drugega pa dodali 56 sekund kasneje. Nezbrani domači so gostom dobesedno podarili nov zadetek le 8 sekund kasneje. Domači trener je bil po treh prejetih zadetkih prisiljen zamenjati vratarja, Nejca Piclja je tako zamenjal Jon Ažman. Vratar seveda ni izključni krivec za prejete zadetke, železarji so preprosto od daleč gledali fante v zelenih dresih kako dosegajo zadetke drugega za drugim. V šesti minuti je sledil nov zadetek v mreži domačih in jasno je postalo, da bo eventualni lov za zaostankom štirih golov zelo zahtevna naloga. V 11. minuti si je Gašper Glavič prislužil tudi edino malo kazen v prvem delu. gostje pa so priložnost ob igri z igralcem več izkoristili za dosego še petega zadetka v začetku 13. minute. Po petem prejetem golu je v domačih vratih znova prišlo do menjave. Razmerje v strelih v prvi tretjini – 11:11.
17 sekund po začetku druge tretjine so si domači prislužili novo malo kazen, vendar je tokrat Ljubljančani k sreči niso kaznovali z dosego novega gola. Zato pa so ob svoji prvi številčni premoči v 25. minuti končno zadeli domači- po podajah Jekliča in Rekarja je zadel Srpčič. Domači so si v nadaljevanju druge tretjine prislužili še dve mali kazni, rezultat na semaforju pa se ni več spremenil. Razmerje strelov v drugi tretjini: 10:4 za domače.
V zadnjem delu so domači pošteno pritisnili proti vratom gostov. Tokrat so si že v prvi minuti nadaljevanja malo kazen prislužili gostje, domačim pa ni uspelo doseči drugega gola. V 44. minuti je po podajah Jekliča in Glaviča za zmanjšanje zadel Nik REKAR. Ko je že takoj v naslednji minuti za nov gol v ljubljanski mreži poskrbel še Matic JEKLIČ, je posijal žarek upanja za domačo ekipo. Železarji so v nadaljevanju valili napad za napadom, gostje pa so se na vse kriplje branili. V 48. minuti si je tako za nevaren udarec s kolenom 5 minut kazni in predčasen odhod pod tuš prislužil Zibelnik na gostujoči strani. Domačim 5 minut prednosti igralca več žal ni uspelo izkoristiti in vse bolj se je dozdevalo, da bo lovljenje rezultata iz prve tretjine neuspešno. Dve minuti pred koncem so železarji poskušali ujeti priključek še z dodatnim igralcem in brez vratarja, Ljubljančani pa so se uspešno ubranili.
Pomanjkanje discipline (tudi med tednom je prihajalo do težav pri treningih) v igri je tokrat prav gotovo pripomoglo k slabemu rezultatu. Fantje so že večkrat dokazali, da znajo in zmorejo, potreben pa bo kak miselni preskok in še bolj trdo delo.

Dejan VARL, trener mladincev: “Ponavlja se nam nezbran začetek. Hitro dobimo gole, potem pa moramo celo tekmo garati in loviti rezultat. Fantje se bodo v bodoče morali resno pripravljati na vsakega nasprotnika. Opažam, da nekateri vsako srečanje vzamejo resno in pustijo na ledeni ploskvi srce, medtem ko nekateri drugi vse skupaj jemljejo bolj kot zabavo. Določene zadeve, kot so pristop do samih tekem in samodisciplino, bo potrebno popraviti, ali pa pač nekateri ne bodo več mogli biti del ekipe.”

Tekst: Marko L.