Liga EBYSL, 3. tekma finala
Albert Schultz Halle, Dunaj, Avstrija
28. marec 2017
Gledalcev: 314

8 –  3

(1:1,4:1,3:1)

 

 

Gibanje rezultata:
0:1 RAJSAR (Šturm) 4′
1:1 Schönwetter (Bolterle) 15′
2:1 Schönwetter (Habernig, Wolf) 22′ PP1
3:1 Rohm (A. Maxa) 27′
3:2 TOMAŽEVIČ 28′
4:2 Artner (Szabad) 38′
5:2 Bolterle (Artner, Wolf) 39′ PP1
5:3 GLAVIČ (Sodja, Kogovšek) 43′
6:3 Wolf (Janisch, Zeiner) 45′
7:3 Artner (Ranftl, Schlögl) 51′
8:3 Szabad (Maxa F., Schönwetter) 58′

Streli na gol: Vienna Capitals  45 (14,15,16); HD Jesenice   35 (9,12,14)
Kazni: Vienna Capitals  16 (-,8,8); HD Jesenice    32 (2,12,18)

Glavna sodnika: Patrick Fichtner, Sebastian Lendl
Linijska sodnika:
Maximilian Moisi, Konrad Legat

Vienna Capitals: 31 Tschrepitsch (GK), 36 Zimmermann (GK), 2 Piff, 7 Maxa F., 9 Habernig, 14 Szabad, 16 Schlögl, 17 Steibl, 19 Müller, 20 Bolterle, 24 Pelz, 27 Ranftl, 28 Rohm, 37 Schönwetter, 64 Artner, 77 Maxa A., 84 Wolf, 91 Zeiner, 96 Janisch, 98 Thalhammer
Trener: Christian Dolezal

HD Jesenice: 
1 Legat (GK), 25 Kogovšek (GK), 2 Tomaževič, 5 Brun Rauh, 15 Avsenek, 6 Stojan, 9 Rajsar, 24 Šturm, 13 Crnović, 22 Svetina E., 17 Šabanović, 11 Brglez, 21 Korošec, 18 Pretnar, 7 Hadžić, 12 Glavič, 4 Ivančevič, 23 Sodja (C), 8 Urukalo, 3 Zor, 20 Mravlje
Trener: Gaber GLAVIČ
Vsaka od ekip, ki sodelujeta v finalu lige EBYSL, je na prvih dveh srečanjih slavila po enkrat. Obakrat je tekmo v svojo korist odločilo domače moštvo, obe tekmi pa sta se končali z minimalno razliko enega gola. Podobno trd boj je bilo pričakovati tudi na tretji tekmi …

Železarji povedli

Spodbudno so začeli Jeseničani v Albert Schultz Halle, saj so z golom Patrika RAJSARja povedli že v 4. minuti tekme (0:1, podajalec Šturm). Domači so bili pred dobrimi tristotimi gledalci nekoliko presenečeni, v nadaljevanju pa so se vseeno zbrali in začeli oblegati vrata gostov. Več kot deset minut je disciplinirana vrsta trenerja GLAVIČa odbijala pritiske domačih, Jeseničani pa so v nekaterih akcijah tudi ogreli dlani domačemu vratarju. V začetku 15. minute je domačim z golom Schönwetter-ja uspelo izenačiti na 1:1. Sledilo je nekaj minut enakovredne igre, sredi zadnje minute prve tretjine pa je bil zaradi udarca s palico izključen prav jeseniški strelec Rajsar. Zadnjih 33 sekund pred piskom sirene za prvi odmor domačim ni uspelo realizirati številčne prednosti. Razmerje strelov v prvi tretjini – 14:9 za Capitalse.

Sodnika v glavni vlogi

Železarjem se v začetku druge tretjine žal ni uspelo ubraniti do konca, saj so domači po minuti in osmih sekundah igre povedli ob igri z igralcem več; znova je zadel Schönwetter (2:1, 22. minuta, PP1). Da bosta v drugem delu imela nekoliko ostrejši kriterij, sta sodnika nakazala ob izključitvi Brgleza ob koncu 24. minute (oviranje). Naši fantje so kazen uspešno ubranili, a gol prejeli dobre pol minute po tistem, ko so spet zaigrali v polni postavi (3:1, Rohm, 27. minuta). Ko je po samostojni akciji na 3:2 že v naslednji minuti znižal Blaž TOMAŽEVIČ, se je zazdelo, da bodo gostje v nadaljevanju še kako nevarni nasprotniki. Žal se je razpletlo drugače. Nekaj napadov belo-rdečih je izzvenelo v prazno, potem pa so Jeseničani dobili lepo priložnosti za igro z igralcem več – v 33. minuti je bil zaradi oviranja izključen hokejist Vienne Müller. Železarjem izenačujočega zadetka ni uspelo doseči. Dvajset sekund po tistem, ko se je kaznovani vrnil na led, je prišlo do incidenta – zaradi naleta s palico F. Maxe sta se nekoliko pobliže “pogledala” omenjeni in Hadžić, v “spopadu” pa sta sodelovala tudi Thalhammer in Crnović. Jeseničana in Thalhammer so si prislužili po dve minuti kazni zaradi grobosti, F. Maxa pa dve minuti kazni za grobost in dve minuti kazni za nalet s palico. Znova so železarji tako imeli priložnost za powerplay gol, a se je ob odlični domači obrambi tudi tokrat sfižila. V zadnjih minutah so sledile še tri izključitve na strani Jesenic – najprej so v 38. minuti domači povišali na 4:2 (Artner), hkrati pa si je kazen zaradi zadrževanja s palico prislužil Brun Rauh. Domači so z igralcem več 17 sekund kasneje zabili za 5:2 (Bolterle, 39. minuta). Da bi bila mera polna, sta si v 40. minuti v razmiku dveh (!!) sekund dve kazni prislužila nova Jeseničana – najprej 23 sekund pred piskom sirene zaradi zadrževanja s palico Glavič, po sodniškem metu dve sekundi kasneje pa še Urukalo zaradi zavlačevanja igre (pak je pomotoma ustrelil izven proporcev igrišča). Zadnjih nekaj sekund spremembe rezultata ni prineslo, železarji pa so pred zadnjo tretjino zaostajali že za velike tri zadetke. Streli v tem delu – 15:12 za domače.

Nov kup izključitev

Gostom je v začetku tretje tretjine seveda preostala še večina  kazni za oba izključena. Z veliko mero borbenosti je trojici pred Kogovškom številčni manjko uspelo ubraniti. Za prizadevnost so bili nagrajeni pičlih 6 sekund po tistem, ko so spet zaigrali polnoštevilni, za 5:3 pa je zadel prav Gašper GLAVIČ (42. minuta, podaji Sodja in Kogovšek(!)). Iskrica upanja na preobrat je torej dobrih 18 minut pred koncem rednega dela srečanja še posijala. Le še malo pa je brlela od preloma 44. in 45. minute, ko so domači tokrat neodločno jeseniško obrambo z golom Wolfa premagali še šestič (6:3). Prav strelec šestega zadetka za Dunajčane je bil zaradi spotikanja izključen v 48. minuti, “puške” železarjev pa so bile tokrat prazne, ali pa slabo umerjene. Prav obratno bi lahko zapisali za domače hokejiste, ki so po izključitvi Šabanovića (spotikanje) porabili le 24 sekund za nov gol ob igralcu več (7:3, Artner, 51. minuta, PP1). Ob razvoju dogodkov je tako nekako postalo jasno, da so zmagovalci tretje tekme odločeni. Ni pa bilo še konec razburjenj, saj si je do konca tekme sledil še kup izključitev. Najprej je na prisilni počitek za dve minuti zaradi udarca s komolcem v 54. minuti moral Piff. Powerplay Jesenic je bil še enkrat več neuspešen. Trinajst sekund po tistem, ko sta ekipi spet zaigrali z enakim številom hokejistov na ledeni ploskvi, je bil bil zaradi spotikanja izključen Urukalo. Minuto in devetindvajset sekund kasneje sta bila izključena še Wolf (nalet s palico) in Avsenek (zadrževanje s palico), domačim pa v preostanku številčne prednosti k sreči ni uspelo zabiti zadetka. Ob koncu 58. minute je nato zadnji gol na tekmi vseeno dosegel domači napadalec Szabad (8:3). Prav zadnji domači strelec je bil zaradi spotikanja izključen sredi zadnje minute tekme, srečanje polno izključitev pa je v stilu zaključil še Glavič 5 sekund pred zadnjim piskom sirene, ko si je zaradi naleta v predel vratu in glave prislužil še 2+10 minut disciplinske kazni. Razmerje v strelih v zadnji tretjini – 16:14 za Capitalse. 

Železarji so tako pred četrtkovo četrto finalno tekmo v zmagah v zaostanku z 1:2. Žal na Dunaj nista potovala Seršen in Jezovšek; temu zadnjemu je spodletelo tudi pri delu s člansko ekipo, tako da bo po vsej verjetnosti – prav zaradi tekme članske ekipe – odsoten tudi na četrti finalni tekmi lige EBYSL. Ni potrebno posebej poudarjati koliko fant pomeni za ekipo trenerja Glaviča; ni pa tudi nobenega dvoma, da bo trener za preostale domače borce pripravil potrebno taktiko in jim dal napotkov, kako odločitev o zmagovalcih lige prestaviti na peto tekmo. 

V četrtkovem večeru se torej obeta spektakel U20 hokeja v dvorani Podmežaklo. Domača ekipa bo vesela množičnega obiska, še bolj pa glasne podpore, ki je na nedeljski tekmi nekoliko manjkala … Fantje so že nič kolikokrat dokazali, da so iz pravega testa, za vse letošnje enkratne predstave pa si brez dvoma zaslužijo vse pohvale. Izrazimo jim jih z obiskom četrtkove tekme!!!

Tekst: Marko L.
Foto: www.berger-parkkinen.com