Državni prvaki

 

DP mladincev (U18), 2. tekma finala
Športna dvorana Podmežakla, Jesenice
24. marec 2017
Gledalcev: 316

3 –  2

(2:1,0:1,1:0)

 

 

Gibanje rezultata:
0:1 Jugovic (Jenko) 2′
1:1 SODJA (Šabanović) 13′
2:1 URUKALO (Brun Rauh) PP1
2:2 Tavčar (Stan, Rozman) 24′
3:2 PRETNAR (Korošec) 51′ SH1

ekipa
Ekipa je imela pred tekmo en sam cilj – z zmago osvojiti naslov državnih prvakov

Streli na gol:  HD Jesenice  34 (12,12,10) ; HK Triglav   22 (5,6,11)  
Kazni: HD Jesenice   2 (-,-,2) ; HK Triglav  26  (2,12,12)

Sodnik: Milan ZRNIĆ
Linijska sodnika: Gregor Miklič, Nataša Pagon

HD Jesenice: 1 Legat (GK), 25 Kogovšek (GK), 3 Zor, 7 Mravlje, 13 Crnović, 18 Pretnar, 17 Šabanović, 20 Mašič, 11 Brglez, 4 Ivančevič, 23 Sodja, 21 Korošec, 8 Urukalo, 22 Svetina, 19 Seršen, 24 Šturm, 5 Brun Rauh, 6 Stojan, 16 Pivk, 12 Krmelj, 10 Jakupović
Trener: Gaber Glavič

HK Triglav: 1 Plavc (GK), 69 Pelko (GK), 36 Kleindienst, 15 Nadižar, 10 Stan, 18 Žagar, 91 Konc, 13 Podrekar, 21 Rozman, 17 Vilfan, 8 Morel, 16 Pavc, 23 Udir, 7 Jenko, 9 Tavčar, 11 Prostor, 14 Jugovic, 71 Brus, 19 Štenkler, 24 Kremenović, 76 Janežič, 87 Pavlovič
Trener: Mitja Kern
Težka tekma na Dunaju v ligi EBYSL večer poprej, težke noge in težák nasprotnik – nič od tega ni mladincem Jesenic preprečilo zmagoslavja na drugi finalni tekmi državnega prvenstva v kategoriji U18! Ni pa bila tekma lahka, prav nasprotno … Uvodni takti tiste znane glasbe iz serije Povratak otpisanih so izzveneli ob rdeči razsvetljavi dvorane Podmežaklo, gledalci in hokejisti pa so pred tekmo prisluhnili tudi himni Republike Slovenije – Zdravljici.

Žiga Kogovšek
Žiga KOGOVŠEK med uvodnim predvajanjem Zdravljice

Enosmeren promet

Na las podobno dogajanjem s prve finalne tekme so se odvijali dogodki na ledeni ploskvi lepotice Podmežaklo tudi v začetku druge. Dobrih tristo gledalcev – od katerih je kakih 50 oblečenih v svetlo modre drese Triglava navijalo tudi za gostujočo ekipo – je hitro bilo priča zadetku Kranjčanov ter kasneje večinoma drenjanju hokejistov obeh ekip v gostujoči obrambni tretjini. Domači z mislimi najbrž še niso bili najbolj pri stvari, ko so jim Triglavani zabili gol že po minuti in 39 sekundah igre (Jugovic). Takoj zatem se je igra preselila na del igrišča pod popularno Enko. Železarji so napadali, krožili okrog gostujočih vrat, streljali, poskušali s prodori, a je pak le stežka našel pot skozi zid nog, teles in palic, ki so ga postavili gostujoči hokejisti. Prav mučno je bilo opazovati neenakovreden hokej, a je tudi taktika gostov seveda povsem legitimna. Konec koncev so vse tja do sredine trinajste minute imeli gol prednosti, v svojih redkih protinapadih pa so bili še kako nevarni za domača vrata. Končno je po strelu Šabanovića od daleč za izenačenje po odbitem paku poskrbel kapetan Jaka SODJA (1:1,13. minuta). V začetku petnajste minute je prišlo do prve izključitve na tekmi, na kazensko klop pa je zaradi zadževanja s palico moral Triglavan Prostor. Domačim se je tako odprlo nekaj več prostora, ki pa ga je disciplinirana ekipa iz Kranja še naprej fanatično branila. Železarjem je bunker gostov uspelo prebiti šele v zadnji sekundi številčne prednosti, za prvo vodstvo Jesenic pa sta poskrbela branilca – Brun Rauh s podajo in Žiga URUKALO z zadetkom (2:1, 17. minuta, PP1). Zadnje štiri minute prve tretjine niso ponudile nobenih novih prizorov – še naprej so domači zasedali obrambno tretjino Kranjčanov in pak držali na svojih palicah, gostje pa prežali na morebitne protinapade. Do prvega piska sirene se v rezultatskem oziru ni spremenilo več nič, domači pa so v prvih dvajsetih minutah dobili tudi strelski dvoboj z 12:5.

Jaka SODJA
Kapetan Jaka SODJA je v 13. minuti zadel za 1:1

Enosmeren promet

Morda se bosta naslova pred opisom obeh uvodnih tretjin komu zazdela identična – in ne bo se motil. Identična je bila tudi slika na ledeni ploskvi. Domači so se vse od prvega sodnikovega meta v tem delu preselili v gostujočo obrambno tretjino. Gostje iz Kranja so se spet poslužili preizkušenega recepta in v svojih namerah niso popuščali. Tudi izenačujoči gol iz protinapada v začetku 24. minute ni presenetil nikogar, je pa seveda razveselil glasne podpornike Triglava (2:2, Tavčar, 24. minuta). Ravno obratna občutja so seveda imeli navijači domače ekipe in z višin severne tribune je bilo slišati marsikatero sočno kletvico, ki je na tem mestu ne bomo ovekovečili. Fantje v rdečih dresih se seveda niso pustili zmesti in so v nadaljevanju spet vse moči usmerili v napad. Slabo minuto kasneje se je ponudila lepa priložnost za novo vodstvo, saj je bil pri gostih izključen Konc (oviranje). Znova je bilo nekaj sto gledalcev priča obleganju gostujočih vrat, a je obramba Kranjčanov s svojo nalogo opravila brezhibno. Kampiranje obeh ekip v gostujoči obrambni tretjini se je nadaljevalo tudi po tistem, ko je Triglav v 27. minuti spet zaigral v polni postavi. V pravi šahovski partiji je domača vrsta z vsemi topovi oblegala gostujočo kraljico, vendar je bil zid iz kmetov krog in krog gostujoče trdnjave postavljen trdno. Kar nekaj razburjenj na gostujoči klopi za rezervne igralce je povzročila ena od sodniških odločitev v 35. minuti. Po krajši prekinitvi je na prostor za kaznovane moral gostujoči hokejist Podrekar, prislužil pa si je 10 minut disciplinske kazni. Strasti so se nekoliko umirile, ni pa se spremenilo prav nič na ledu lepotice Podmežaklo. Za razliko od uvodne tretjine domačim obleganje gostujočih vrat ni prineslo uspeha, tako da sta se ekipi po štiridesetih minutah igre v garderobi napotili ob izenačenem rezultatu 2:2. Tudi v drugi tretjini je sicer strelski dvoboj dobila domača ekipa – tokrat z 12:6.

goalie triglav
Gostujoči vratar je bil pod pritiskom praktično 50 od šestdesetih minut tekme

Odločil gol Luke Pretnarja ob igri z igralcem manj

Že res, da se je igra v prvih dveh tretjinah večinoma odvijala v napadalni tretjini Jesenic, a pred zadnjimi dvajsetimi minutami na semaforju tega preprosto ni bilo videti. Znova je bilo pričakovati napad za napadom Jesenic, a so tudi Kranjčani začutili svojo priložnost. Zaradi nepravilnega oviranja je v 45. minuti na klop za kaznovane moral gostujoči hokejist Kremenović. Napadi rdečih ob prednosti igralca več niso obrodili rezultatskih sadov in kazen gostom se je iztekla ob še naprej neodločenem rezultatu. Gostje so se v nadaljevanju nekoliko opogumili in v eni od situacij skorajda znova prešli v vodstvo. Zmedo v domači obrambi je pomagala razrešiti tudi boginja sreče Fortuna. Do prelomnih in odločilnih trenutkov je prišlo v 50. in 51. minuti tekme. Najprej je bil zaradi nepravilne menjave pri domačih na kazensko klop primoran sesti Pivk. Jeseničani so se bili prisiljeni braniti, Kranjčani pa so srdito napadli z igralcem več. Po dobri minuti kranjskih napadov sta pred svojo rezervno klopjo pak iz tretjine izbila domači branilec Korošec in napadalec Luka PRETNAR. Zazdelo se je, kakor bi se za en dolg trenutek ustavil čas v dvorani Podmežaklo; dih so zadržali navijači obeh ekip, pa tudi hokejisti ene in druge ekipe kakor da ne bi vedeli kaj storiti z izbitim pakom. Situacijo je “prerezal” prav Pretnar, ki je prehitel gostujoča branilca in po hitrem protinapadu še mojstrsko ukanil vratarja Triglava (3:2, 51. minuta, SH1, podaja Korošec). Gol z igralcem manj je seveda vedno psihološki boost za ekipo, ki ga doseže in mentalni udarec za ekipo, ki ga prejme. Preostalih 47 sekund jeseniške kazni se je izteklo brez večjih težav za domača vrata, tako da sta ekipi v slabih zadnjih osem minut vstopili razdeljeni z zadetkom razlike. Čas tja do šestdesete minute je za domače tekel prekleto počasi, za Kranjčane pa seveda prehitro. Prav lepega hokeja v zadnjih minutah ni bilo več videti, rdeči pa so s pametno igro in posestjo nad pakom tekmo mirno pripeljali do konca. Prav ob koncu tekme je glavni sodnik dosodil še 10 minut disciplinske kazni kranjskemu hokejistu Rozmanu. V strelskem oziru so Triglavani zadnji del celo dobili  z 10:11. Odlično pripravljena taktika se jim ob zavedanju, da domači ekipi ne zmorejo parirati v hokejsko-drsalnem smislu – ni izšla. Vseeno so Jeseničanom skozi obe finalni tekmi nudili močan odpor, ob koncu pa od svojih privržencev dobili močan aplavz. 

Luka Pretnar
Luka PRETNAR je trdo delo v vseh zadnjih sezonah nadgradil z zmagovitim golom za naslov državnih prvakov

Slavje v domačih vrstah je bilo po pisku sirene seveda pričakovano. Konec koncev je osvojitev naslova premagala urok, ki je dan poprej preprečil ekipi dečkov, da bi postala državni prvak, menda pa bo razbremenitev “imperativa zmage” nekoliko pomagala sprostiti tudi ekipo kadetov, ki se bo danes na drugi finalni tekmi pomerila z Olimpijo. Ko pa smo že ravno pri kadetih – prav je, da jih ob osvojitvi naslova državnih prvakov v kategoriji mladincev vsaj omenimo, saj so razen štirih tekem v končnici – ob pomoči še nekaterih igralcev, ki niso igrali v ligi EBYSL – prav oni odigrali celotni redni del tekmovanja v kategoriji U18. 

veselje
Veselje po zmagi je bilo nepopisno

Srebrne medalje za drugo mesto v državnem prvenstvu sta gostujočim hokejistom družno podelila predsednik HD Jesenice g. Miha REBOLJ in vodja tekmovanj pri Hokejski zvezi Slovenije g. Bogdan JAKOPIČ. Ista dostojanstvenika sta podelila zlate medalje zmagovalcem, po predaji pokala kapetanu Sodji pa je v dvorani Podmežaklo znova v čast zmagovalcem zadonela tudi državna himna …

zmagovalci
Zmagovalna ekipa s pokalom

Čisto ob koncu pa bralce seveda vabimo tudi k obisku nadaljevanja našega atomskega vikend-finalnega programa:
– sobota ob 17.30 druga tekma kadetskega finala DP (HD Jesenice vs HK Olimpija)
– nedelja ob 17.30 druga tekma finala lige EBYSL (HD Jesenice vs Vienna Capitals)

Gremo na zmagi? Kako pa drugače!?!
JE-SE-NI-CE!!!

Nekaj dodatnih fotografij si lahko ogledate tudi tule: KLIK

Tekst: Marko L.
Foto: Domen Jančič