Ljubljana, 10.marec 2015
Dvorana Tivoli
DP kadetov, 2. tekma polfinala

HK Olimpija – HD Jesenice

1 – 6

(0:2,1:1,0:3)

0:1 SVETINA (Sodja, Pivač) SH1 17′, 0:2 SODJA (Svetina, Kapel) 19′, 0:3 SVETINA (Sodja) PP1 22′, 1:3 Jovan (Rus, Erič) PP1 29′, 1:4 ŠTURM (Seršen, Klofutar) 48′, KAPEL (Svetina, Brus) 52′, 1:6 KAPEL (Svetina, Stojan) 58′

Streli na gol: HK Olimpija 16 (5,6,5), HD Jesenice 56 (17,22,17)
Kazni: HK Olimpija 8 (2,6,0), HD Jesenice 8 (2,6,0)

HK Olimpija: Usnik (GK), Erič (C), Vuk, Robar, Rus, Jovan, Hoffman, Cjuha, Tomanović, Gabrilo, Kolar, Jakšič, Jeram, Limback, Bogomolec
Trener: Ildar Rahmatullin

HD Jesenice: 25-Pelko, 1-Legat, 18-Klofutar, 8-Urukalo, 24-Šturm, 12-Sršen (C), 11-Brglez, 13-Stojan, 16-Brus, 23-Sodja, 20-Kapel, 22-Svetina, 5-Pivač, 4-Šabanović, 15-Brun Rauh, 21-Korošec, 14-Pretnar, 6-Smolej, 3-Nastran, 10-Homan, 7-Mravlje, 17-Pivk
Trener: Aleš SODJA

Sodniki:
Jan Černe (glavni)
Gregor Miklič, Gašper Zgonc (linijska)

Če smo po prvi polfinalni tekmi kadetov zapisali, da je bila -sicer zanesljiva (6:2) – prva zmaga kadetov dosežena težje od pričakovanj, potem kaj podobnega za drugo tekmo prav gotovo ne more veljati. Kadeti so s prepričljivo predstavo domače popolnoma deklasirali in se po hitrem postopku uvrstili v finale državnega prvenstva. Na tekmeca še čakajo, saj je v drugem dvoboju stanje v zmagah med Triglavom in Slavijo 1:1.

Dolgo v prvi tretjini sicer ni bilo gola. Železarji so se že od uvodnega sodnikovega meta zapodili proti domačim vratom in jih obstreljevali z vseh položajev. Domači so po preizkušenem receptu s prve tekme Podmežaklo vseh pet igralcev strnili pred svojim vratarjem in prežali na morebitne napake fantov v belih dresih, da bi morda iz kakega protinapada zadeli in povedli. A dosti takih napak tokrat ni bilo. Občasno je igra po nekaj zaporednih minut potekala v domači obrambni tretjini, gola pa vseeno ni bilo. Nekaj več prostora se je železarjem ponudilo med 12. in 14.minuto, ko je bil izključen eden od domačih. Ljubljanska obramba na čelu z odličnim vratarjem Usnikom je svojo mrežo uspešno ubranila. Podobna priložnost se je ponudila tudi domačim med 16. in 18.minuto, ko je zaradi udarca s palico na kazensko klop moral Šabanović. Železarji pa ne samo, da zadetka niso prejeli – po eni od hitrih akcij je na nasprotni strani po podajah Sodje in Pivača Jesenice v vodstvo popeljal Erik SVETINA. V 19.minuti je Jaka SODJA zadel za vodstvo z dvema zadetkoma prednosti, podala pa sta mu Svetina in Kapel. Domači so v prvi tretjini proti vratom Maja PELKA sprožili 5 strelov, železarji pa so Usnika v škripce spravili 17-krat.

Druga tretjina je ponudila nekoliko manj dogajanja, ter nekoliko slabši hokej. Izrazita premoč Jesenic se je sicer nadaljevala. Takoj v prvi minuti tega dela igre so si domači prislužili kazen zaradi držanja palice, v naslednji minuti pa jo je v gol pretvoril Svetina (podajalec Sodja). Sledila je obojestranska izključitev zaradi naleta s palico; pri železarjih si je malo kazen prislužil prav Svetina. V igri štirih proti štirim se ni zgodilo nič posebnega. Malo kazen si je v 28.minuti prislužil tudi Korošec, domači pa so v powerplayu po 21 sekundah premagali Pelka za zmanjšanje vodstva na 1:3. Izključitvi pri domačih v 32. in pri železarjih v 34.minuti (Urukalo) nista spremenili ničesar. Vmes se je ob enem od naletov neprijetno poškodoval Sodja in potrebno ga je bilo podpreti pri odhodu z ledene ploskve. Udarec v rebra je brez dvoma zelo boleč, več pa bo seveda pokazalo slikanje reber v bolnici. Jeseničani so še naprej obstreljevali domača vrata, gola pa do konca druge tretjine več niso dosegli. Razmerje v strelih v tem delu je bilo kar 6:22 v korist Jesenic.

V zadnji tretjini pa so železarji rutinirano dosegli tri zadetke in odpravili najmanjšo možnost domačih za presenečenje. V 48.minuti je najprej na 4:1 po podajah Seršena in Klofutarja povišal Jaka ŠTURM. Po četrtem jeseniškem golu pa se je tudi Rok KAPEL odločil, da bo dosegel kak gol in to lastnoročno storil najprej v 52.minuti (podajalca Svetina in Brus), nato pa še v 58.minuti (podajalca Svetina in Stojan).  V zadnji tretjini sodnika nista dosodila nobene izključitve. Domači so proti vratom Pelka po uradni statistiki sprožili še 5 strelov, Jeseničani pa so domačega vratarja preizkusili s še 17 dodatnimi streli v okvir vrat.

Dve zanesljivi zmagi kadetov nad Olimpijo nista pustili dvoma o tem, katera od ekip je boljša. Sledi nekaj premora, saj bodo kadeti gostovali na Madžarskem. S tako igro in pristopom pa prav gotovo lahko realno tekmujejo za nov naslov državnih prvakov.

Aleš SODJA, trener kadetov:
“S fanti sem se na zaprto igro Olimpije dobro pripravil. Pred tekmo smo s posameznimi napadi imeli detajlne pogovore, tako da smo na bunker domačih znali ustrezno odgovoriti. Fantje so se držali navodil in Olimpijo suvereno premagali. Vsem skupaj čestitam za dve lepi predstavi. S to ekipo je užitek delati. Čakamo na finalnega nasprotnika.”

Tekst: Marko L.