V teh dneh je v dvorani Podmežaklo pestro. Pravzaprav je v dvorani Podmežaklo vedno pestro, pa vseeno to velja v teh dneh še posebej izrazito. Pri HD Jesenice smo namreč pripravili tradicionalni tečaj drsanja. Letos se ga je udeležilo kar 56 nadebudnih malčkov različnih starosti. Kakor je rekel Dejan Varl, ena od legend jeseniškega hokeja in priljubljeni trener mladincev – za bodoče hokejiste je kar prava starost za spoznavanje z ledom pri kakih štirih, ali petih letih. Tudi kasneje seveda še ni prepozno, učimo pa se tako ali tako vse življenje.

Letošnja skupina tečajnikov obsega zanimivo mešanico manjših in večjih, mlajših in starejših otrok. Nekateri se nasploh prvič srečujejo z gladko ledeno ploskvijo, spet drugi imajo že nekaj predznanja in izkušenj. V skladu s tem, so otroci tudi razporejeni po skupinah, na ledeni ploskvi pa zanje skrbi kopica trenerjev in še aktivnih igralcev hokeja na ledu.

Zanimivo je opazovati vse tiste srečne male obrazke, pa kak prestrašen pogled, ob padcu(ih) se potoči tudi kaka solza…o otroci ob vsem skupaj očitno neizmerno uživajo. Iz noskov pogleda kaka svečka, lička se obarvajo v rožnato-rdeče, kombinezoni nagajajo, roke postanejo mrzle, pa lulat je treba, ampak vse skupaj otroci – in z njimi seveda starši – prenašajo brez problemov. Nekateri izmed otrok se na ta način prvič srečujejo z ledeno ploskvijo v dvorani – kako jim deluje domišljija, ko pomislijo na junake ledenih ploskev, ki jih lahko spremljajo po televiziji, pa si lahko samo zamišljamo. No, prav gotovo bi kdo od staršev vedel povedati kaj več na to temo. Starši v našem okolju s(m)o pravzaprav na nek način privilegirani, saj v deželici na sončni strani Alp nimajo povsod te sreče, da bi se njihovi otroci lahko ukvarjali z drsanjem, hokejem in ostalimi športi, ki jih nam – Jeseničanom in okoličanom – omogoča prenovljena lepotica Podmežaklo.

Na ledeni ploskvi so dobrodošli tudi starši, ki tistim svojim otrokom, ki nimajo nobenih osnov – pomagajo pri lovljenju ravnotežja. Večina ostalih staršev, starih staršev, tet in stricev, pa družinskih prijateljev in “taksistov” iz nuje pa seveda ledeni živ-žav opazuje ob robu ledene ploskve. Pa je tudi s starši podobno, veste…nekateri ob vratolomnih podvigih svojih malčkov ob ogradi nervozno grizejo nohte, spet drugi se ob vsem skupaj zabavajo, najde pa se tudi kdo, ki je v znanje svojih otrok tako prepričan, da gre suvereno v miru na kavico v bližnji lokal. Ljudje smo pač različni in – tako je tudi prav! Nekaj je v dvorani tudi naključnih firbcev, ki jih je pritegnil ves direndaj, pa otrok, ki so še premajhni in podobno… Morda pa kdo na skrivaj pride pogledat tudi kako mamico, ali očija – vsi so pri nas dobrodošli!

Danes z drsalnim tečajem zaključujemo. Otroci bodo za sodelovanje prejeli diplome. Prav gotovo bo kdo od njih postal bodoči reprezentant, morda olimpijec, svetovni prvak, ali kaj četrtega…pa mu bo taka diploma za vedno ostala kot spomin na prve korake na ledeni ploskvi.

Vsem udeležencem tečaja za pogum in osvojeno znanje čestitamo, staršem pa se za udeležbo in podporo seveda zahvaljujemo.

Vabljeni tudi k vpisu v hokejsko šolo. Skupaj smo močnejši!

Tekst in foto: Marko LUKAN