Jesenice, 21.september 2014
Športna dvorana Podmežakla
Liga EBJL, 3. krog

HD Jesenice – MAC Budapest
2 – 3

(1:0, 0:2, 1:1)

1:0 KAPEL (Hadžić) 10′, 1:1 Majoross (Balint) PP1 25′, 1:2 Majoross (Gyurgyev, Kreisz) 28′, 1:3 Havasi (Vajda, Pandur) 44′, 2:3 ŠTURM (Rajsar) 49′

Kazni: HD Jesenice 6 (2,2,2), MAC Budapest 10 (2,4,4)
Streli na gol: HD Jesenice 16 (5,4,7), MAC Budapest 31 (11,10,10)

HD Jesenice: Legat (GK), Hribar (GK), Klofutar, Stojan, Šabanović, Hadžić, Urukalo, Žuber, Kapel, Kantarević (A), Rajsar, Razingar, Seršen, Glavič (A), Avsenek, Šturm, Svetina R., Pavlič, Svetina E., Sodja, Rekar (C)
Trener: Dejan VARL

MAC Budapest: Gyori (GK), Dobos (GK), Tornyai, Balint, Pandur, Sarcia (A), Podunavac (A), Fejes, Erdelyi-Nagy, Babay, Majoross, Lakatos (C), Havasi, Vajda, Gyurgyev, Szigeti, Jaszai, Korosi, Kreisz, Marković, Djumić
Trener: Balasz Kangyal

Glavni sodnik: Aleš Škofic
Linijska sodnika: Grega Markizeti, Jan Černe

Gledalcev 72

V tretjem krogu letošnjega tekmovanja v ligi EBJL so se jeseniški mladinci prvič predstavili domačim gledalcem. Spodbudni nastop v Tivoliju pred dnevi, je z optimizmom navdajal trenerja Varla in njegove fante pred tekmo z gosti iz madžarske prestolnice. Uvodne minute tekme pa so kaj hitro pokazale, da bodo v letošnji sezoni tuje ekipe precej trši oreh, kot je bilo to v primeru lanskoletnega “do nezavesti” tekmovanja proti vedno enim in istim domačim tekmecem.

Od začetka so železarji sicer krenili odločno, vendar so gostje dajali vtis dobro organizirane obrambne igre. Solo vložki domačih se niso obrestovali, vseeno pa sta bili vnema in želja na domači strani zelo vidni. Gostje so bili sicer nekoliko več pri ploščici, a je tudi domača obramba uspela preprečevati vse poizkuse gostov. V domači vrsti je z nekaj akcijami nase opozoril letošnja okrepitev Rok KAPEL. Isti igralec je po podaji Alena Hadžića v deseti minuti domače povedel tudi v vodstvo, s tem pa tudi sprožil upanje, da se bodo razmerja moči na ledeni ploskvi končno obrnila na domačo stran. Žal temu ni bilo tako; gostje so bili močnejši v dvobojih, prihajalo je do vse preveč napačnih podaj, poleg tega pa je že v naslednji minuti na kazensko klop zaradi zadrževanja s palico moral Tine Klofutar. Domači trener je svojim fantom moral dajati vedno več in več napotkov, gostje pa k sreči priložnosti ob igri z igralcem več niso izkoristili za izenačenje. Ko je ob koncu 13. minute na kazensko klop sedel tudi prvi Madžar, se je pojavila možnost za podvojitev domačega vodstva, a so gostje svoj gol v naslednjih dveh minutah suvereno ubranili. Do novih kazni v prvi tretjini več ni prišlo na nobeni strani, zdelo pa se je, da so gostje nekoliko konkretnejši v svojih namerah po doseganju zadetka (ov). Tudi razmerje v strelih v prvi tretjini priča o tem – domači so sprožili vsega 5 strelov v okvir gostujočih vrat, Madžari pa so na vrata Jureta Legata streljali enajstkrat.

Ugoden rezultat iz prve tretjine bi – glede na prikazano  – moral biti motivacija za resnejši pristop v drugih dvajsetih minutah. Zaradi spotikanja je na kazensko klop v 24. minuti moral Hadžić, gostje pa so po minuti in enaindvajsetih sekundah igre z igralcem več rezultat izenačili, strelec je bil Barnabas Majoross. Po izenačujočem zadetku je vajeti igre na svoje palice prevzela gostujoča ekipa. Domači so še naprej poskušali s posamičnimi akcijami, ki pa so se vedno znova razbile ob čvrstem obrambnem zidu gostov iz madžarske prestolnice. V 28. minuti je po nekaj zmede v domači obrambi gostom uspelo doseči vodilni zadetek, strelec pa je bil še drugič na tekmi Majoross. V 31. minuti je na kazensko klop zaradi nepravilnega oviranja moral eden od gostujočih igralcev, železarji so pritisnili, vendar do izenačenja ni prišlo. Pobudo so v nadaljevanju še naprej imeli gostje, pri katerih pa je 24 sekund pred koncem drugega dela igre na kazensko klop moral še en igralec. Zadnje sekunde tretjine izenačenja niso prinesle, druga tretjina pa je nasploh bila razlog za zaskrbljenost v domačem taboru. Niti ni toliko skrbel rezultat, kot nemoč in brez idejnost na ledeni ploskvi. Razmerje strelov v drugi tretjini je bilo tudi tokrat v korist gostov, ki so proti vratom Legata sprožili novih 10 strelov, domači pa so gostujočega vratarja ogrozili samo štirikrat.

V uvodu v zadnjo tretjino je domačim ostalo še 1:36 časa za dosego izenačujočega zadetka ob igri z igralcem več. Madžarska obramba je tudi tokrat brez večjih težav zdržala pritisk domačih, poleg tega pa so gostje ob koncu 44. minute dosegli še svoj tretji zadetek. Tokrat je bil uspešen David Havasi, domači pa so se znašli pred zahtevno nalogo v zadnjih 16 minutah. V 47. minuti je prišlo do nekoliko sporne situacije, ko sta na enega od izbitih ploščkov iz madžarske obrambne tretjine z vso hitrostjo krenila gostujoči napadalec Miklos Gyurgyev in domači vratar Jure Legat. Nekaj metrov od jeseniškega gola je prišlo do silovitega trka, po katerem je za nekaj trenutkov domači vratar obležal na ledeni ploskvi. Sodniki so gostujočemu igralcu prisodili dve kazenski minuti zaradi spotikanja(sic!), k sreči pa je domači vratar po posredovanju zdr. službe lahko nadaljeval s srečanjem. Tudi naslednji dve minuti t.i. powerplaya nista prinesli zadetka za domače, so pa železarji vseeno poizkušali stiskati goste v želji po zmanjšanju rezultata. V 49. minuti je končno za 2:3 zadel Jaka ŠTURM . V naslednjih minutah se je začel lov za izenačenjem. Domači so si le-tega prav gotov želeli, poskušali na vse pretege, vendar pa so gostje svoj gol odločno branili. 63 sekund pred koncem tekme je ob prekinitvi domači strateg Dejan Varl zahteval polminutni odmor, v katerem je svojim fantom povedal še zadnje napotke, ob tem pa je iz igre povlekel tudi vratarja in ga nadomestil s šestim igralcem v polju. Domači so silovito pritisnili. V začetku zadnje minute je tako v eni od akcij pred gostujočim golom prišlo do nekaj prerivanja, glavni sodnik pa je na vsaki strani izključil po enega hokejista. Na ta način je na ledeni ploskvi nastalo še nekaj več prostora, vendar domačim do koca srečanja ni supelo izida izenačiti.

Za trud in željo so gledalci domače fante nagradili z aplavzom, o rezultatu in sami igri pa je takoj po tekmi trener Dejan VARL povedal tole:

“Že dan pred tekmo se mi je zdelo, da fantje niso z glavo pri stvari. Zopet smo imeli nekaj težav z disciplino, zamujanjem treninga in podobno. Nekako v tem stilu smo tudi odigrali tekmo. Nekaterim mlajšim se je poznalo, da se prvič srečujejo s takim tekmovanjem in so morda čutili preveliko breme odgovornosti na svojih ramenih. Tem fantom je bil današnji poraz pač del učnega procesa. Bolj nezadovoljen sem z nekaterimi starejšimi, na tem nivoju hokeja ni in več ne sme biti “vožnje” po ledu gor in dol. Tekmeci v ligi EBJL so kvalitetni, nanje se bo potrebno dobro pripraviti in odigrati disciplinirano od začetka do konca. Preveč je bilo individualnih napak, predvsem pa smo premalo streljali proti nasprotnikovemu golu. S tako igro ne bomo zmagali dosti srečanj. Kakorkoli, iz vsakega poraza se da marsikaj naučiti, s fanti pa bomo morali delati bolj zavzeto.”

Tekst: Marko LUKAN