Piše: Marko L.
Piše: Marko L.

Dejan Varl, priljubljeni trener mladincev, bivši kapetan Jesenic, državni reprezentant in legenda jeseniškega (pa tudi slovenskega) hokeja, je postal novi trener članske ekipe HDD Jesenice. Ob tej priložnosti mu čestitamo in se zahvaljujemo za ves trud, ki ga je v zadnjih sezonah vložil v delo z mladimi. Želimo mu seveda obilo uspehov kot trenerju članske ekipe. Znanja in volje ima prav gotovo dovolj! Mi smo se ob tem nekoliko pozabavali tudi s številkami, po mnenju o novem delovnem mestu za legendarnega kapetana Jesenic pa smo povprašali tudi nekaj relevantnih oseb.

Dejan je v HD Jesenice (mladi) deloval kot samostojni trener v zadnjih treh sezonah.
V sezoni 2012-13 je vodil kadete in z njimi v rednem delu državnega prvenstva Slovenije osvojil prvo mesto. Na 24 tekmah so fantje pod njegovim vodstvom dosegli 18 zmag, pa 2 zmagi v podaljšku, 3 poraze v podaljšku in samo en poraz v rednem delu srečanja. Četrtfinalnih tekem kadeti v tisti sezoni niso igrali, saj so se kot prvouvrščena ekipa uvrstili avtomatsko v polfinale. Polfinalna serija s Triglavom je bila končana po dveh tekmah (in dveh zmagah), varovanci Dejana Varla pa so v finalu boj za naslov na tri zmage proti Olimpiji začeli z dvema zmagama. Zeleni so se kasneje vrnili in dvakrat zapored zmagali, a so Dejanovi fantje na odločilni tekmi suvereno zmagali s 5:2 in osvojili državni naslov.
V sezoni 2013-14 je Dejan že treniral mladince in z njimi nastopil v ligi EBJL. Sprva je bil planiran tudi za trenerja ekipe U20, ki pa kasneje ni bila formirana, tako da je prevzel fante v kategoriji U18.  V rednem delu tekmovanja je v skupini G s fanti osvojil 3.mesto, ekipa železarjev pa je bila v skupini najbolj učinkovita, odlikovala pa se je tudi z najmanj kazenskimi minutami. Fantje so pod Varlovim vodstvom v 25 tekmah dosegli 15 zmag, 2 zmagi v podaljšku, 4 poraze v podaljšku in 4 poraze po rednem delu tekme. V DP je s fanti v polfinalu najprej odigral Podmežaklo tekmo proti Triglavu, ki se je končala z neverjetnih 0:0, na drugi tekmi v Kranju pa so železarji slavili s 5:2 in se tako uvrstili v veliki finale. Triglav je bil sicer v ligi EBJL uvrščen višje od Jesenic. Tudi kombinirana ekipa Maribora (prav tako višje uvrščena v ligi EBJL) v finalu ni bila kos mladincem Jesenic; le-ti so z dvema zaporednima zmagama osvojili naslov državnih prvakov. Drugi naslov za Dejana v dveh sezonah!
Sezona 2014-15 je Dejanu ponovno prinesla trenersko mesto mladincev in tekmovanje v ligi EBJL. Že večkrat ponovljeno dejstvo, da je bila velika večina ekipe v resnici še kadetov, je morda nekoliko zmanjšala tekmovalne apetite v ligi, so si pa fantje pod Dejanovim vodstvom izdatno nabirali dragocene izkušnje. V nekoliko drugače zastavljenem tekmovanju so železarji zasedli skupno 10.mesto, od slovenskih ekip pa so bili tretji po rangu (za Triglavom in Celjem). Vseeno je v ligi padlo nekaj uglednih avstrijskih moštev, neizkušeno moštvo pa je v 26 tekmah doseglo 11 zmag, 2 zmagi po podaljšku, 3 poraze po podaljšku in 10 porazov. V DP so železarji po ogorčenem boju v dveh polfinalnih tekmah izločili Triglav (ena tekma se je končala po izvajanju kazenskih strelov, druga pa v podaljšku). V finalu jih je pričakala izjemna celjska generacija, ki pa so ji železarji v fantastično odigrani prvi tekmi v Celju prizadejali nepričakovan poraz. Drugo in tretjo tekmo so Celjani nato suvereno dobili in tako Dejanu Varlu preprečili še tretje zmagoslavje v treh letih.

Če odmislimo še nekaj prijateljskih tekem, je Dejan Varl neposredno vodil (ali pa je po njegovih smernicah ob odsotnosti ekipo vodil kdo drug) moštva na 91 tekmah in kot trener mlajših kategorij dosegel 61 zmag, en neodločen rezultat in 29 porazov. Vse to pa so le suhoparne številke. Bistveno pomembneje je, da je Dejan s svojo umirjenostjo, znanjem in izkušnjami na mlade prenesel obilico znanja in ljubezni do najhitrejše moštvene športne igre na planetu.

V nadaljevanju si lahko preberete nekaj mnenj o Dejanu kot novem glavnem trenerju članske ekipe…

Anže PogačarAnže Pogačar, predsednik HDD Jesenice: “Moja ideja, oziroma želja celotnega vodstva kluba, je bila najti mladega, delovnega, ambicioznega trenerja z igralskim in trenerskim izkušnjami iz lige EBEL. V kolikor ta oseba zna delati z mladimi in pozna pluse, ter minuse jeseniškega hokejskega okolja, je to velik plus za vse vpletene! Dejan Varl ima vse te lastnosti, poleg tega pa izžareva pripadnost jeseniškemu hokeju na vsakem koraku. Pomembno je, da imata novi trener in vodstvo kluba enak pogled na razvoj in prihodnost jeseniškega hokeja! Hvala vodstvu HD Mladi Jesenice, ki je razumelo mojo prošnjo in omogočilo Dejanu Varlu, da se napoti novim izzivom naproti!”

GlavaGaber Glavič, vodja stroke v HD Jesenice: “O dogovorih med Dejanom Varlom in vodstvom članske ekipe sem bil seveda obveščen, tako da ni prišlo do presenečenja. Pri delu v administraciji kluba v mlajših kategorijah zaenkrat Dejan ostaja, do začetka ledenih treningov pa bo tudi jasno, kako bo njegov odhod na mesto trenerja članske ekipe vplival na sestavo trenerske ekipe v našem društvu. Za zdaj Dejan ostaja tudi kot vodja suhih treningov v kategoriji mladincev. Dejan je seveda sprejel izziv in želim mu vso srečo.”

SodjaAleš Sodja, trener pri HD Jesenice: “Prav gotovo gre za pogumno odločitev. Znana mi je Dejanova želja, da na trenerski poti napreduje in morda kdaj kasneje kot glavni trener odide tudi kam v tujino. Če mu bo uspelo Podmežaklo – in ni nobenega resnega razloga zakaj mu ne bi – potem je zdajšnja odločitev prav gotovo prava pot za dosego njegovih ciljev. Sam se v podobni situaciji še nisem znašel (torej da bi mi kdo ponudil mesto prvega trenerja članske ekipe) in vem, da je bilo potrebno kar precej razmisleka, preden je Varl ponudbo sprejel. Na njegovi nadaljnji trenerski poti pa mu seveda želim vso srečo.  “

Tea LahajnarTea Lahajnar, trenerka pri HD Jesenice: “Meni se zdi vse skupaj zelo dobra poteza, saj je kot igralec večino kariere preživel na Jesenicah in pozna razmere. Dobro je tudi, ker je toliko časa bil v HD (mladi) Jesenice in bo lahko tudi mlade vpeljal v člansko ekipo. Menim, da bi bilo zelo dobro za jeseniški hokej, če bi se ekipa gradila predvsem na mladih domačih igralcih. Glede na to, da sodi med mlajše trenerje, dobro pozna moderni hokej in bo tako lažje za vse tudi glede taktike in podobnega. Upam, da mu bo uspelo zgraditi uspešno in mlado ekipo, ter ponoviti lanske uspehe. Želim mu vso srečo.”

Bojan-Brun-2015-1-640x360Bojan Brun, trener pri HD Jesenice: “Morda bo moje razmišljanje šlo v nekoliko drugačno smer, kakor razmišljanje ostalih. Pri imenovanju Dejana Varla za trenerja članske ekipe vidim tri vpletene strani – HDJ, Dejana samega in HDDJ. Dejan Varl je bil odličen trener pri mladincih in njegov odhod bo zagotovo pustil vrzel v društvu. Upam, da so odgovorni že pripravili menjavo zanj. V matičnem društvu pa to seveda sproža nova vprašanja. Brez dvoma bo prišlo do določenih rošad v trenerski ekipi, potrebna bo tudi popolnitev. Za Dejana samega je prevzem nove odgovorne naloge gotovo napredek v trenerski karieri, na osnovi igralske kariere in dosedanjega dela pa je nemogoče napovedati, kako uspešen bo na svojem novem delovnem mestu. Čas bo pokazal kaj in kako.” 

Luka PogačnikLuka Pogačnik, trener pri HD Jesenice: “Izbor Dejana Varla za glavnega trenerja članske ekipe se mi zdi v redu. Dejan je domačin, dobro pozna specifično situacijo v okolju. Ljudje ga spoštujejo in visoko cenijo. To je bilo nenazadnje vidno tudi v zadnjih dneh. Poleg tega izredno dobro pozna tudi mlade igralce, ki jih bo na ta način lažje uvedel v svet “tavelikega hokeja”…”

Gaber KlinarGaber Klinar, trener pri HD Jesenice: “Za Dejana je prevzem prvega moštva velik izziv in verjamem, da bo priložnost dobro izkoristil. Poleg tega bo z njim tudi povezava med kluboma boljša, to pa je lahko samo pozitivno. Glede na to, da je Dejan “garač” mislim, da je to največji plus za mlade igralce, ki potrebujejo več treninga. Veseli me pa dejstvo, da bo kljub novi vlogi, še vedno moj sodelavec na treningih mlajših kategorij.”

ReboljMiha Rebolj, predsednik HD Jesenice: “Menim, da je Dejan, kot vodja stroke, pravilna izbira za HDD Jesenice ter predvsem prava izbira za vse borce, ki bodo letos zastopali jeseniški hokej v mednarodnem tekmovanju. Njegova strokovnost, odnos do hokeja in predvsem odnos do igralcev je na visoki ravni. Prepričan sem, da bo v prihajajoči sezoni uspel iz borcev iztisniti vse njihove potenciale. Dejan, kljub novemu delovnemu mestu, ostaja vitalen del HD Jesenice, saj nam bo še naprej pomagal pri razvoju najmlajših borcev. Njegovo trenersko delo bo okrepilo sodelovanje med dvema društvoma, ki skrbita za jeseniški hokej. Dejanu želim veliko sreče ter športnih uspehov!”

Ice Hockey - Interview Dejan VarlDejan Varl, novi trener članske ekipe HDD Jesenice: “Pred mano je nov izziv. Velik izziv. Trenirati člansko ekipo je bila moja želja že od vsega začetka. Najprej sem seveda deloval kot pomočnik nekaterim tujim trenerjem (Rahmatullin, Posma, Mälkiä, op.p.), pa tudi samostojno treniranje mlajših kategorij mi je prineslo kup izkušenj. Vesel sem, da mi je upravni odbor članske ekipe ponudil priložnost, imam močno podporo za način dela, ki sem ga predstavil. Moja želja je postopna gradnja ekipe  z mladim domačim okostjem za tekmovanje v ligi EBEL. Tudi v mlajših kategorijah prepoznavam potencial. Večino fantov v članski ekipi že poznam in upam, da bomo nadaljevali po poti vrnitve članskega hokeja na Jesenicah na nekdanji nivo. Izziva se ne bojim. Prav nasprotno – veselim se ga!”