DP dečkov, 6. krog

HD Jesenice – HK Olimpija   7:2 (1:0,3:1,3:1)

Gibanje rezultata: 1:0 HD Jesenice 6′, 2:0 HD Jesenice 26′, 3:0 HD Jesenice 28′, 3:1 HK Olimpija 31′, 4:1 HD Jesenice 38, 5:1 HD Jesenice 41′, 6:1 HD jesenice 43′, 7:1 HD Jesenice 45′, 7:2 HK Olimpija 53′

Kazenske minute: HD Jesenice 8, HK Olimpija 4

V skladu z navodili HZS bodo strelci in podajalci v statistiki poimensko objavljeni po končani sezoni.

IMG_0732

Z dečki je križ. Zelo malo tekem imajo planiranih v državnem prvenstvu, t.i. play-offa ne bo, pa tudi trener večkrat ni zadovoljen z njihovim delom in odnosom. Poleg tega prihaja še do premikov tekem, tako da so fantje v začetku novembra dejansko odigrali šele svojo četrto prvenstveno tekmo. Prav dosti od omenjenega sicer ne velja, ko se nasproti postavijo vrstniki v zelenih dresih. Motivacija je prav gotovo na najvišjem nivoju, v dvorano pride tudi kak sorodnik več, kot običajno, pa tudi staršev otrok iz prestolnice in naključnih firbcev je nekaj, tako da otroci prav gotovo začutijo pomembnost rivalstva. Trener je tokrat nekaj možnosti ponudil tudi dvema dodatnima fantoma iz ekipe mlajših dečkov.

IMG_0742

Fantje v rdečih dresih so tekmo začeli odločno. Napadli so nasprotnika, vendar je šlo v začetku za preveč solo akcij, ki so jih Ljubljančani v prvih minutah še lahko ustavljali. Do prve izključitve na tekmi je prišlo v začetku šeste minute, ko je na kazensko klop zaradi udarca s palico sedel eden od domačih napadalcev. Zeleni se še niso prav organizirali za napad na jeseniški gol, ko je udaril rdeči protinapad in povedel domače moštvo v vodstvo z 1:0. Šokirani gostje v minuti in 46 sekundah, kolikor je še ostalo kazni, niso uprizorili ničesar omembe vrednega in prva domača kazen se je končala na najboljši možen način. V 9. minuti je sledila še mala kazen za goste iz Ljubljane, a je tudi domači niso kaznovali z novim zadetkom. Želja pri domačih je bila še naprej vidna, so pa fantje še naprej vztrajali pri solo akcijah, ki niso prinašale uspeha. V prvi tretjini tako gledalci niso več videli novih zadetkov, pa tudi dodatnih izključitev do konca prvih 20 minut igre ni bilo več. Domači so v prvem delu proti Olimpijinim vratom sprožili 17 strelov, zeleni pa so proti vratom Maja PELKA streljali 9-krat.

IMG_0719

Druga tretjina je prinesla več dogajanja, pa tudi kar soliden hokej za ta nivo. Že takoj v drugi minuti je zaradi spotikanja na kazensko klop za dve minuti sedel eden od domačih napadalcev. Olimpija je pritisnila, a se je vse srečno izteklo za domače. Kazen je minila, domači pa so obdržali minimalno vodstvo. V 26. minuti so domači po lepi kombinaciji končno povedli z 2:0. Nova kazen je – zaradi pretirane grobosti – na domači strani sledila v 29. minuti, vendar pa so domači ponovno zadeli ob igralcu manj na ledeni ploskvi že po 18 sekundah (3:0). V naslednji minuti pa je na kazensko klop sedel še drugi jeseniški napadalec zaradi igre z visoko palico. V vratih domačih je ob tej priložnosti prišlo do menjave,  Pelka je zamenjal Anže GRAŠIČ. Nekaj kriznih sekund ob igri z dvema igralcema manj je domačim sicer uspelo obraniti, zato pa so gol prejeli v igri štirih proti petim (3:1) v 31. minuti. V naslednjih minutah sta se ekipi izmenjavali v napadih.  Do nove spremembe rezultata je prišlo v 39. minuti, ko so domači zadeli še četrtič (4:1). Domači so v drugi tretjini na vrata zelenih sprožili novih 17 strelov, Olimpijini igralci pa so oba domača vratarja ogrozili skupno 12-krat.

IMG_0723

Trije goli razlike so sicer lepa prednost, a v hokeju ne neulovljiva. Trener Sodja je tudi med drugo in tretjo tretjino svoje fante odpeljal za nekaj minut v garderobo in jim dal še nekaj dodatnih napotkov pred zadnjimi dvajsetimi minutami. Očitno so fantje navodila poslušali, saj so že po 28 sekundah igre svoje vodstvo povišali na 5:1. Šesti zadetek v mreži gostov je sledil natančno dve minuti po petem (6:1), vendar domači še niso odnehali. Svoj sedmi zadetek so dosegli v začetku 45. minute (7:1), potem pa v svoji vnemi tudi sami nekoliko popustili. Še naprej so sicer napadali, streljali z vseh položajev, vendar niso več zadevali. Gostje v zadnji tretjini niso spravili skupaj kaj zanimivejšega, vseeno pa so ob nekoliko zaspani jeseniški obrambi v 53. minuti rezultat znižali na 7:2. Zadnje minute so minile ob obilici strelov na gostujoča vrata. Eden od Olimpijinih dečkov je moral v 59. minuti tudi na kazensko klop, a do spremembe izida ni več prišlo. V zadnjih 20 minutah so železarji proti vratom nasprotnikov sprožili kar 24 strelov, na svoja pa jih dopustili 9. Z visoko zmago so si prislužili bučen aplavz, sami pa so tudi nekoliko potrenirali zmagoslavno dvigovanje palic in metanje v bando (zaščitno ogrado), ter “plavanje” po ledu. Vse seveda iz veselja ob zanesljivi zmagi.

IMG_0730

Aleš SODJA, trener dečkov: ” Pred tekmo sem fantom napisal spisek 15ih stvari, na katere morajo biti pozorni med tekmo. V prvem delu je šlo vse po starem, vsak je igral po svoje in bil sem zelo nezadovoljen. V premoru med tretjinama sem fante vprašal katero od 15ih zadev so na ledu upoštevali in naletel na smrtno tišino. V drugi tretjini je vse skupaj izgledalo precej bolje, vsaj poskušali so igrati tako, kot od njih zahtevam. Seveda prihaja še do napak, a te zadeve je potrebno natrenirati in jih seveda upoštevati. Tretja tretjina je bila po mojem mnenju najboljša, na trenutke smo igrali prav soliden hokej. Je pa tudi res, da je bila Olimpija tokrat nasprotnik ravno po meri za moje fante… Kakorkoli – fante za dosežen rezultat seveda pohvalim, treba pa bo pridno delati naprej.”

Za HD Jesenice so nastopili: Pelko (GK), Grašič (GK), Brun Rauh (C), Šega, Povirk, Homan, Smolej, Alagić, Pogačar, Podrekar, Jakupović, Slivnik, Kararić, Lukan D., Török, Kobal, Potočar, Lukan A. in Murnik
Trener Aleš Sodja, tehnični vodja Ibrahim Jakupović

Tekst: Marko Lukan
Foto: Anita Mrak