Po sobotnih zmagah mlajših dečkov proti Olimpiji in kadetov proti Celju so vse kategorije HD Jesenic imele kar osem zaporednih zmag v državnem prvenstvu. Za nadaljevanje niza bi v nedeljskem dopoldnevu lahko poskrbeli dečki, za katere se je po nekaj kritikah v preteklem mesecu le zazdelo, da so začeli delovati nekoliko bolj zavzeto. V zadnjem tednu so dosegli tudi dve zmagi, Založani pa so tudi bili njihovi dolžniki še s prve letošnje prvenstvene tekme v Zalogu (zmaga Slavije s 4:1).

DP dečkov, 9. krog

HD Jesenice – HK Slavija Junior   2:7 (1:1,1:4,0:2)

Gibanje rezultata: 0:1 HK Slavija Junior 18′, 1:1 HD Jesenice 19′, 1:2 HK Slavija Junior 23′, 2:2 HD Jesenice 24′, 2:3 HK Slavija Junior 26′, 2:4 HK Slavija Junior 28′, 2:5 HK Slavija Junior 33′, 2:6 HK Slavija Junior 58′, 2:7 HK Slavija Junior 59′

Za HD Jesenice so nastopili: Pelko (GK), Žagar (GK), Brun Rauh (C), Pogačar, Pivk, Podrekar, Mravlje, Šega, Murnik, Török, Jakupović, Slivnik, Kararić, Lukan D., Homan, Smolej, Čop, Lukan A. in Povirk
Trener: Aleš SODJA; teh. vodja: Ibrahim Jakupović

Ponovno se je med tednom pojavilo nekaj nediscipline pri obiskovanju treningov. Trener Sodja iz raznih razlogov ni računal na dva igralca in znova je bil primoran nekoliko premešati peterke v moštvu. Uvod v tekmo je postregel z nekaj minutami trdega boja za vsak košček ledu, nekoliko fizično močnejši Založani pa so kaj kmalu zagospodarili na igrišču. Nekaj gorenjske trme in nepopustljivosti je očitno tudi v dečkih, saj se niso predajali. Zavzeto so branili svoja vrata in v redkih protinapadih tudi sami ogrozili gostujoča. Z nekaj lepimi obrambami je domače v igri držal tudi vratar Nejc ŽAGAR. V 9. minuti je prišlo do prve izključitve na tekmi in sicer na gostujoči strani. V naslednjih dveh minutah pravega pritiska na gol Založanov ni bilo, so pa bili gostje nevarni v svojih “shorthanded” napadih. V 17. minuti se je domačim ponudila nova priložnost za “powerplay”, a so si jo po 35 sekundah z izključitvijo skrajšali kar sami. V igri štirih proti štirim so v 18. minuti gostje dosegli vodilni zadetek (0:1). Tri sekunde po tistem, ko je igralec Slavije pridrsal na led – železarji so torej imeli igralca manj – so Jeseničani izenačili (1:1). Do konca prve tretjine se ni zgodilo več nič omembe vrednega. Razmerje v strelih – 7:14 v korist Slavije.

V drugem delu je igra dečkov preprosto razpadla. Gostje so v 23. minuti znova povedli (1:2), rdeči pa so še imeli toliko volje, da so izid po 89 sekundah izenačili (2:2). Po tistem je bilo na ledu videti eno samo moštvo – Slavijo. Gostje so občasno nebogljeno rdečo četo stisnili v obrambno tretjino tudi za dve minuti in več, streli proti vratom Žagarja so leteli z vseh položajev. V 26. minuti so Založani povedli (2:3), v 28. pa svoje vodstvo prvič na tekmi povišali na dva gola razlike (2:4) ob igri z igralcem več. Dodobra preizkušanega Žagarja je v 30. minuti v domačih vratih zamenjal Maj PELKO in se takoj znašel na udaru gostov. V 33. minuti je tako že moral po pak v svojo mrežo, potem ko se je zdelo, da je ploščico že imel pod svojo kontrolo (2:5). Domači tudi ob treh powerplayih niso resneje ogrozili gostujočih vrat in zdelo se je, da igra železarjev nima ne repa, ne glave. Razmerje v strelih v drugem delu: 5:18 za goste iz Zaloga.

Tudi v tretjem delu je bilo podobno. Domači so sicer nekaj več poskušali s streli, a so le-ti večinoma bili nenevarni. Domača klop polna napadalcev trenerju  – ob nekaterih manjkajočih igralcih – ne prispeva dodatne vrednosti, pa tudi tisti fantje na ledeni ploskvi, ki so dobili dovolj igralnih minut, se niso ravno izkazali. Gostje so še naprej napadali in na trenutke je bilo prav mučno opazovati dečke v njihovi nemoči. Nekaj živčnosti se je pojavilo na obeh straneh in sodnika sta na vsaki strani v teku tretjine izključila po tri igralce. Gola nobena ekipa v trenutkih številčne premoči ni dosegla. Če je nekaj minut pred koncem vseeno še obstajalo kako upanje za domače, da bi ob morebitnem golu še ogrozili vodstvo gostov, se je prav gotovo razblinilo v 58. in 59. minuti, ko so gostje za visoko zmago dosegli še dva zadetka. Razmerje v strelih v tretji tretjini: 11:16 za Slavijo.

Ko enkrat ekipa na tekmi proti svojim vratom dopusti 48 strelov, je prav gotovo naletela na močnejšega nasprotnika. Neupravičeno kritiziranje brez dvoma ne pripomore k boljšemu vzdušju, a tokrat si predstava dečkov resnično ni mogla prislužiti pozitivne ocene. Dečki z dvema odigranima tekmama manj sicer ostajajo na četrtem mestu prvenstvene lestvice, a se prepad med njimi in višje uvrščenimi ekipami Triglava, Slavije in HK MK Bled ta trenutek zdi preprosto prevelik.

Aleš SODJA, trener dečkov: ” V prvi tretjini smo odigrali disciplinirano. Videlo se je, da je Slavija fizično močnejša, a so moji fantje zelo dobro izpolnjevali naloge, ki sem jim jih dal. V odmoru sem jih pohvalil in – ga očitno polomil. V nadaljevanju je sledil razpad sistema, fantje so prenehali upoštevati dogovorjeno. Slavija je ta trenutek boljša ekipa, a v športu ne zmaga vedno boljši. S pravim pristopom bi Založanom lahko bili konkurenčni, žal pa tega ni bilo in rezultat je tu. Ni potrebno obupavati – iz poraza se moramo kaj naučiti in pridno delati naprej.”

Niz zmag v kategorijah HD Jesenice se je tako končal. S popoldansko tekmo mladincev v ligi EBJL (ravno tako proti Slaviji, vendar v Zalogu) pa se je ponudila priložnost za pričetek novega.

Tekst: M.L.