DP kadetov
Dvorana Podmežakla
25. oktober 2015
Gledalcev: 60

 HD Jesenice – SKHL Crvena Zvezda

2 – 6

(0:1, 2:1, 0:4)

Strelci: 0:1 Vukotić (Dragović) 18′, 1:1 KRMELJ PP2 32′, 2:1 DEŽMAN (Krmelj) 35′, 2:2 Dragović (Anđelković) 37′, 2:3 Dragović (Vukotić) 46′, 2:4 Ivković (Vuković) 54′, 2:5 Anđelković (Ivković) 59′, 2:6 Miljković (EN) 60′

Streli na gol: HD Jesenice  16  (3, 9, 4), SKHL Crvena Zvezda  42  (13, 17, 12)
Kazni: 
HD Jesenice   4 (2,0,2), SKHL Crvena Zvezda   24 (4, 8, 12)

HD Jesenice: 1-Žagar (GK), 25 Nastran D. (GK), 12-Šega, 20-Kararić, 19-Pogačnik, 7-Mravlje, 8-Krmelj (C), 24-Finžgar, 17-Pivk, 22-Jakupović, 21-Dežman, 11-Pogačar, 13-Nastran M., 10-Homan, 6-Smolej, 5-Murnik, 16-Lukan A., 14-Čop
Trener: Aleš SODJA

SKHL Crvena Zvezda: 20 Avramović (GK), 2 Mladenović (GK), 5 Miljković, 18 Vukotić, 21 Stojsavljević, 7 Jovović, 9 Grujović, 4 Pejčić, 14 Vrućinić, 13 Ivković, 16 Vuković, 6 Mitrović, 15 Dragović, 11 Anđelković, 10 Rajić, 17 Tarakan, 22 Golubović
Trener: Jovica Rus

Sodnik: Milan Zrnić
Linijska sodnika: Nataša Pagon, Matej Arlič

IMG_1955

Po nekaj sezonah “odsotnosti” se je v Podmežaklo v tekmovalnem smislu vrnila Crvena Zvezda. Prvi nasprotnik železarjev v nedeljskem jutru so bili kadeti Beograjčanov. Če je kdo pričakoval podobno rezultatsko razmerje med ekipama, kakor je bilo to pogosto v času rajnke države, se je kaj hitro zamislil. Beograjčani so že pred gostovanjem Podmežaklo kot gostujoča ekipa v DP nanizali serijo dobrih rezultatov, tudi na Jesenicah pa so v uvodnih minutah domače stisnili v obrambno tretjino. Nekoliko presenečeni gledalci so tako lahko spremljali “obstreljevanje” domačega vratarja z vseh položajev, redke nevarne akcije domačih pa so bile kaj hitro ustavljene. Lepa priložnost za prvi gol na tekmi se je železarjem sicer ponudila v osmi minuti, ko je na klop za kaznovane moral zaradi nepravilnega oviranja Beograjčan Vrućinić. Gostje so brez večjih težav svoja vrata ohranili nedotaknjena. Ob koncu kazni za goste je sledila izključitev Finžgarja (nabijanje na ogrado), a je tudi domača obramba uspešno zdržala silovit pritisk gostov. Z nekaj lepimi obrambami se je odlikoval Nejc ŽAGAR, ki je tudi v nadaljevanju tretjine domače nekajkrat rešil zanesljivega rezultatskega zaostanka. V 16. minuti je bil zaradi naleta s palico izključen Tarakan pri gostih, zbegana organizacija pri domačih pa je imela za posledico “shorthanded” gol za goste (gol ob igri z igralcem manj) – zadel je Vukotić. Do prvega piska sirene se ni spremenilo nič pomembnega. Domači so v prvih dvajsetih minutah proti golu Beograjčanov zmogli le tri neposredne strele, gostje pa so domačega vratarja ogrozili trinajstkrat.

IMG_1944

V drugem delu je bila premoč gostov nekoliko manj izrazita, svoje pa so k temu dodale tudi izključitve na njihovi strani. Ampak pojdimo lepo po vrsti – v 24. minuti je na klop za kaznovane zaradi spotikanja moral Stojisavljević. Domači pritisk rezultatskih sadov ni obrodil. Sledila je izključitev Anđelkovića v 31. minuti (zadrževanje s palico), ter natančno minuto kasneje še gostujočega kapetana Ivkovića (zadrževanje s palico). Domačim se je ob igri petih proti trem ponudila velika priložnost za dosego izenačujočega zadetka – le dvajset sekund kasneje jo je izkoristil domači kapetan Miha KRMELJ. Ob golu domačega kapetana si je malo kazen zaradi spotikanja prislužil še gostujoči igralec Vrućinić, tako da so domači nadaljevali s prednostjo dveh igralcev več na ledeni ploskvi, ki pa ni več obrodila sadov. Vseeno je v 35. minuti po podaji kapetana za vodstvo železarjev zadel še Žiga DEŽMAN, tako da se je za trenutek zazdelo, da bi se tekma vseeno lahko obrnila domačim v prid. Veselje domačih je žal trajalo le minuto in pol, nato pa so gostje prek Dragovića rezultat izenačili (2:2). Ob izenačenem rezultatu sta ekipi odšli tudi na drugi odmor. Domači so v tem delu kljub obilici igre z igralcem več proti golu odlično organiziranih gostov uspeli sprožiti devet strelov, gostje pa proti golu vnovič odličnega Žagarja novih sedemnajst pakov.

IMG_1945

Domačim je šla na roko izključitev Vrućinića (udarec s komolcem) v začetku 42. minute tekme. Ob tem je zaradi nešportnega obnašanja gostujoči igralec dobil tudi deset minut disciplinske kazni. Prednost igralca več na ledeni ploskvi ni trajala dolgo, saj je bil še v isti minuti na domači strani izključen še enkrat Finžgar (tokrat zaradi udarca s kolenom). 45. minuta je prinesla novo vodstvo gostom, zadel je Dragović. Igra železarjev po zaostanku ni delovala več posebej agresivno in Beograjčani so brez večjih težav nadzorovali potek dogajanja na ledeni ploskvi. Gostujoči kapetan Ivković je vodstvo Crvene Zvezde povišal na dva gola razlike v 54. minuti (2:4). Trener Aleš SODJA je poskušal z nasveti svojim fantom še preobrniti potek tekme, brezidejni domači pa so še peti zadetek prejeli v 59. minuti (Anđelković). V obupnem poizkusu je nekaj kasneje svoja vrata zapustil še Žagar, gostje pa so vse skupaj izkoristili še za zadetek v prazno mrežo (Miljković). V zadnji tretjini so domači streljali vsega štirikrat, disciplinirani gostje pa so proti golu Žagarja streljali dvanajstkrat.

IMG_1946

 

Pisec teh vrstic se je po tekmi nekoliko pogovarjal z gosti iz srbske prestolnice. Povedali so, da v kategoriji kadetov trenirajo šestkrat tedensko, sedmi dan pa igrajo tekme. Večkrat v tednu imajo tudi dva treninga dnevno, zgodi pa se tudi, da trenirajo trikrat v istem dnevu. Poleg tega šest njihovih igralcev redno trenira tudi s člansko ekipo, tako da prikazano na tekmi proti železarjem ne more biti presenečenje. Tako bodo verjetno ostali le še oddaljeni spomin časi, ko so Jeseničani goste iz Beograda redno premagovali s petnajst, dvajset in več goli razlike. Tudi sicer je bila videti dobra organiziranost gostov, ki jih je na dolgem potovanju iz Beograda spremljala tudi četica staršev – navijačev.

IMG_1975

Aleš SODJA, trener kadetov:
Beograjčani nas z igro niso presenetili, saj smo imeli dovolj informacij. Dogovorjeni smo bili, da poskušamo na njihov presing odgovoriti s hitrim prenosom paka preko branilcev iz obrambne tretjine, a nam to ni uspevalo. Crvena Zvezda igra dobro organizirano in zgoščeno obrambo in tudi v napadu sem fantom naročil, naj poskušajo s streli z branilskih pozicij. Tudi tega se žal nismo držali. Z borbenim pristopom smo sicer dolgo držali dober rezultat proti realno na tekmi boljšemu nasprotniku, ko pa je v zadnji tretjini prišlo do zaostanka, pa v ekipi ni bilo več nikogar, ki bi nase prevzel odgovornost in ostale fante potegnil naprej. Že res, da je bila to za ekipo druga tekma v manj kot 24 urah, ter da se je poznala odsotnost nekaterih igralcev, ampak v teh rečeh ne smemo iskati izgovorov. Po zaostanku smo preprosto začeli pošiljati pake stran od sebe v paniki, da ne bi bil kdo za kaj kriv. Na tak način pa tekme ne moreš zmagati. Beograjčanom čestitam za zelo dobro predstavo, mi pa bomo analizirali kaj je šlo narobe in se poskušali za naslednjič bolje pripraviti.”

IMG_1970

Tekst: Marko L.
Foto: Anja Lukan