HD mladi Jesenice : HDD Telemach Olimpija 4:7
(0:2, 1:4, 3:1)
1. tekma polfinala članskega državnega prvenstva

Bled, ledena dvorana. Gledalcev: 700. Sodniki: Škofic, Bohinc, Čamdžič.

Strelci: 0:1 Thomas (Hebar, Verlič, 2.), 0:2 Dervarič (Thomas, Devergilio, 9., PP1), 0:3 Mušič (Dervarič, D’Alvise, 26., PP1), 0:4 Verlič (Erman, 26.), 1:4 Sodja (Ejup, 28., PP1), 1:5 D’Alvise (Mušič, Erman, 31.), 1:6 Mušič (Devergilio, D’Alvise, 32.), 2:6 Remar (Brus, 45., PP1), 2:7 Ankerst, 50., 3:7 Brus (Sefič, Remar, 52., PP1), 4:7 Bremec (Zrnič, 58.)

Kazenske minute: Jesenice 6 (2, 4, 0), Olimpija 14 (4, 4, 6)
Streli na gol: Jesenice 38 (13, 9, 16), Olimpija 34 (11, 13, 10)

HD mladi Jesenice: Pavlič, Glavič; Rebolj, Zupančič, Brus, Sefič, Remar; Berlisk, Ejup, Sodja, Bizalj, Podrekar; Vidmar, Vukčevič, Potočnik, Lahajnar, Pihler; Kunčič (C), Stan, Zrnič, Hafner, Bremec. Trener: Aleš Sodja.

HDD Telemach Olimpija: Kuhn, Boh; Thomas, Dervarič, D’Alvise, Mušič (C), Devergilio; Erman, Grahut, Pance, Ankerst, Pesjak; Groznik, Režek, Pance Ž., Verlič, Hebar; Ograjenšek, Hočevar, Roperet. Trener: Bojan Zajc.

Ljubitelji hokeja so nekoliko nestrpno pričakovali srečanje Jesenic in Olimpije, saj si je težko zamisliti sezono v hokeju na ledu, brez dvoboja teh dveh nasprotnikov. Nikogar ni motilo, da se v srečanje za finale podaja ekipa, ki je pred tem skrbela za podmladek na Jesenicah. Šlo je za rdeče – zeleni obračun in vse ostalo je manj pomembno. Železarji so v srečanje morali vstopiti brez kapetana Dejana Varla, ki se je istočasno, kot trener, v Ljubljani boril za kadetski naslov prvaka.

Dolgo pričakovani začetek derbija

Olimpija je v tekmo vstopila bolje, Jeseničanom pa se je poznalo, da so imeli nekaj strahospoštovanja do nasprotnika. Zmaji so tako zelo hitro povedli. Po vsega minuti in pol igre je plošček v mreži uspelo poslati Andrew Thomasu. Hitro vodstvo nasprotnika je počasi prebudilo tudi Jeseničane in srečanje je postalo bolj izenačeno. Prva priložnost v igri z igralcem več se je ponudila Železarjem. Domislenim kombinacijam je manjkal le učinkovit zaključek. To kar ni uspelo domačim je le nekaj za tem uspelo Zmajem. Diagonalna podaja je prinesla dovolj prostora, da je Damjan Dervarič vodstvo Olimpije še povišal. V nadaljevanju pa so ritem igre dajali Jeseničani. Prednjačil je drugi napad Sodja – Bizalj – Podrekar, ki so si ustvarili številne priložnosti, predvsem v power playu so bili blizu zadetku, Peter Bizalj pa je stresel tudi prečko. Tudi igra z igralcem manj se v igri Jesenic ni poznala in dogodki na ledu so bili tisti pravi, tisti, ki jim rečemo derbi. Žal je bil Jerry Kuhn v prvem delu previsoka ovira za jeseniške napadalce.

Gaber Glavič je v uvodu tekme imel precej dela

V drugi tretjini so domači krenili v lov za prvim zadetkom. Pri gostih so izsilili nov prekršek in si pripravili nekaj priložnosti za dober strel. Vendar je bil Kuhn zanesljiv in domačim preprečil vsako veselje. Uspešnejši ob igri z igralcem več so bili Zmaji. Po idzdelani akciji je za še višje vodstvo poskrbel Aleš Mušič. Izid 0:3 je vzdržal vsega 15 sekund. Po uspešnem prodoru se je sam pred Gabrom Glavičem znašel Miha Verlič in svojo akcijo tudi uspešno zaključil. Železarji so še naprej vztrajali in dočakali svoj zadetek. Ob power playu sta na modri črti kombinirala Damir Ejup in Urban Sodja. Mladi napadalec Jesenic je sprožil in zadel ter poskrbel za veselje kar lepega števila gledalcev. V nadaljevanju se je igral hiter in napadalen hokej, Olimpija pa se je pri tem izkazala kot veliko bolj učinkovita ekipa, ki je hitro znala izkoristiti napake v obrambi Jesenic. Za še višje vodstvo Olimpije je na polovici tekme poskrbel Chris D’Alvise, že po manj kot minuti igre pa je odbit plošček od ograde za hrbet Glaviča poslal ljubljanski kapetan Aleš Mušič. Ob novem power playu Olimpija ni uspela ponovno izkoristiti to prednost, z velikim naskokom pa so ljubljanski hokejisti odšli na drugi počitek.

Trdo delo v obrambi

Kljub velikemu zaostanku se Železarji niso pustili motiti in so vztrajali agresivno in napadalno. Gabra Glaviča je v vratih zamenjal Jure Pavlič. Agresivnost v napadu je prinesla novo prednost igralca več, ki jo je že po 13. sekundah izkoristil Aleš Remar. Izreden prodor, v katerem je Aleš preigral tudi vratarja Kuhna, je bil zaključen na najlepši možen način. Nova priložnost v power playu se je kmalu ponudila še drugič v tretjem delu. Obleganje ljubljanskih vrat ni prineslo želenega, je pa imel Jerry Kuhn kar precej dela.  Ob izenačenih močeh na ledu je Olimpija pokazala, kako malo potrebuje za doseganje zadetkov. Napako Jeseničanov v obrambi je kaznoval Jaka Ankerst. A že minuto kasneje so Železarji ponovno napadali z igralcem več. Po kombinaciji za golom je David Sefič ostro podal pred gol, kjer se je najbolje znašel Miha Brus in dosegel še tretji jeseniški zadetek. V nadaljevanju je igra potekala večji del pred golom Olimpije. Železarji so vztrajali v svoji igri in veliko poskušali. Gosti so se branili in zelo redko napadali. Vztrajnost je prinesla novo veselje na tribunah in med navijači Jesenic. Po hitri akciji in podaji Milana Zrniča, je z močnim in natančnim strelom vratarja Olimpije presenetil Miha Bremec. Vse do zadnjih sekund Jeseničani niso popuščali in si pripravili še nekaj priložnosti, ob izteku igralnega časa pa je Olimpiji bila dosojena še ena mala kazen. Srečanje je opravičilo pričakovanja lepega števila navijačev, kar so navijači z dolgim aplavzom ob koncu tekme tudi potrdili. Vsa kulisa je v veliki meri spomnila na vse tiste stare čase rdeče-zelenih dvobojev. Pogrešali smo to!

Remar se je poigral tudi z vratarjem Kuhnom

Tekst & foto: Drago Cvetanovič

Galerija št. 100! 

[nggallery id=100]