Liga EBYSL
Eisstadion Liebenau – Graz
23. oktober 2016
Gledalcev: 63

 Graz 99ers – HD Jesenice

0 – 2

(0:0,0:2,0:0)

Gibanje rezultata:
0:1 PRETNAR (Seršen, Korošec) 26′
0:2 SVETINA R. (Brglez) 32′

Streli na gol: Graz 99ers   23 (8,11,4); HD Jesenice   47 (16,8,23)
Kazni: Graz 99ers   10 (2,2,6); HD Jesenice   8 (4,4,-)

Glavni sodnik: Andreas Supper
Linijska sodnika: Maximilian Bründl, Christian Eisl

LLZ STMK. SÜD – GRAZ 99ERS: 1 Pölzl (GK), 24 Troha (GK), 3 Nikolic, 5 Meixner, 6 Pichler, 7 Färber, 8 Mitsch, 9 Jell, 10 Atamanchuk, 11 Atzl, 13 Lennkh, 14 Voglsinger, 15 Egger, 16 Brozovsky, 17 Stradner, 18 De pauli, 19 Winkler, 23 Faltejsek
Trener: Harald Antalovic

HD Jesenice: 1 Legat (GK), 25 Kogovšek (GK), 8 Urukalo, 5 Brun Rauh, 15 Avsenek, 6 Stojan, 21 Korošec, 9 Rajsar, 23 Sodja (C), 24 Šturm, 13 Crnović, 16 Brus, 22 Svetina E., 19 Seršen, 18 Pretnar, 14 Žbontar, 17 Šabanović, 4 Ivančevič, 7 Hadžić, 11 Brglez, 10 Svetina R.
Trener: Gaber GLAVIČ
Teden po “čistih rjuhah” iz Kranja in nekaj dni po slabši predstavi v članskem pokalu HZS, se je četa Gabra GLAVIČa odpravila k – skorajda sosedom – v glavno mesto avstrijskega dela Štajerske. Tamkajšnja hokejska šola v zadnjih letih ne slovi ravno po kakih odmevnejših rezultatih in tudi letošnji ekipi 99ersev v ligi EBYSL (če se seveda omejimo le nanjo) ne gre vse po načrtih, ampak … nobena tekma na tem nivoju ni lahka in nobene točke vnaprej vknjižene. 

Domači so začeli tekmo proti vodilnim v svoji skupini – železarjem – odločeni, da bodo drago prodali svojo kožo. Zaradi napada s telesom je bil že v drugi minuti izključen Voglsinger. Powerplay formacija železarjev ni našla poti skozi množico teles pred vratarjem Pölzlom, tako da je ostalo pri začetnem rezultatu tudi v naslednjih dveh minutah. Po povratku Voglsingerja na ledeno ploskev moštvi nista dolgo igrali številčno izenačeni, saj je ob koncu četrte minute zaradi spotikanja na klop za kaznovane moral Seršen. Enako (ne)uspešni, kakor pred tem Jeseničani, so bili v powerplayu tudi domači. Večino preostanka prve tretjine so nato železarji poskušali prebiti domače obrambne okope, v svojem početju pa niso bili uspešni. Na drugi strani so vrata Jesenic, ki jih je tokrat branil Jure LEGAT, domači ogrožali bolj poredko – končno razmerje strelov, ob tem da se mreži nista zatresli – v prvi tretjini pa je bilo 8:16. V korist Jesenic kakopak.

Bolje so železarjem stvari uspevale v drugem delu. V šestindvajseti minuti je tako spet zelo pomemben gol dosegel Luka PRETNAR (med podajalce se je vpisal Seršen). Jeseniško vodstvo je oklep domačih nekoliko razrahljalo, saj so “grazerji” morali bolj resno začeti pogledovati tudi proti golu gostov. Še dodaten impulz jim je pomenila izključitev Šabanovića v začetku 28. minute (držanje), a so železarji tudi ob igri z igralcem manj zadržali svojo mrežo nedotaknjeno. Ko je po podaji Brgleza v začetku 32. minute za podvojitev vodstva zadel še Rok SVETINA, je že postalo jasno, da bo zmaga odšla na Gorenjsko. V smislu rezultata sicer še ne, je pa bila igra domačih en nivo pod tistim, kar so v tem delu prikazali železarji. Novo izključitev, tokrat zaradi udarca s palico, si je v 33. minuti prislužil nekoliko preveč živčni Voglsinger, novega gola Jesenic pa v powerplayu 63 gledalcev ni videlo. Sledila je še izključitev Pretnarja (udarec s kolenom), Legat pa je ostal nepremagan. Razmerje v strelih v tem delu (11:8 za 99erse) ne pove celotne zgodbe, saj bi železarji kaj lahko ob nekoliko bolj zavzetem pristopu zadeli še večkrat. Kakorkoli že, gostje so po dveh tretjinah vodili z 2:0.

Zadnjih dvajset minut pa kakor bi nekdo domačim vzel iz za to določenega mesta baterije. Železarji so nizali akcijo za akcijo, domači pa so se krčevito branili. Prva izključitev v tem delu se je primerila domačemu igralcu Mitschu v 45. minuti zaradi zadrževanja s palico. Železarjem ni supelo prebiti oklepa okrog domačega vratarja, pri branjenju čigar vrat so bili domači pa zelo zavzeti. To jim je pač potrebno priznati. Na vstopu v zadnjih deset minut tekme je bil zaradi držanja izključen Atzl, domača obramba pa je zdržala tudi novo obstreljevanje vrat Pölzla. Zadnjo izključitev na tekmi si je prislužil Grazov hokejist Nikolić (nešportno obnašanje) dobro minuto in pol pred koncem. Strelske vaje Jeseničanov v zadnji tretjini niso obrodile rezultatskih sadov, domači pa so komajda kdaj pogledali proti vratom zdolgočasenega Legata, ki je ob koncu lahko zadovoljno prevrnil svoj gol z novimi čistimi rjuhami za ponos slovenskega U20 hokeja. Razmerje strelov v zadnji tretjini – 4:23 za Jesenice. 

img_7294Gaber GLAVIČ, trener ekipe U20:
“Zadovoljen sem, da smo zmagali brez prejetega zadetka. Gostovanje ni bilo lahko, pa čeprav bi se morda komu tako zdelo. Domači so bili zelo motivirani. Igrali so zaprt hokej, mi pa smo jih v prvi tretjini neuspešno poizkušali prebijati. V drugi tretjini smo bili uspešnejši, lahko bi zadeli še večkrat. Če v hokeju nisi 100%, pa pač ne gre. Sposobni smo še več in se tega zavedamo. V obrambi smo odigrali dobro, v napadalnem delu igre pa imamo še kar nekaj rezerv. Sledi gostovanje pri okrepljenem VSV-ju, potem pa k nam pride Vasas, s katerim smo letos v gosteh že izgubili …”


Tekst: Marko L.