Vikend, ki prihaja, bo prinesel nekaj odločilnih bojev za jeseniške hokejiste v kategorijah kadetov in članov, na mednarodni sceni pa se bo borila mlada jeseniška ekipa do 20 let. Smo v delu sezone, kjer padajo končne odločitve, ko ni prostora za spodrsljaje in ko lahko ena sama zmaga prinese toliko veliko.

Kadeti za naslov prvaka

Jesneiški kadeti bodo dali vse od sebe, da ponovno ubranijo naslov najboljšega v državi. To jim v zadnjih sezonah redno uspeva in tudi v tej so skozi redni del zbrali največ točk, tako da so v končnico krenili z najboljšim izkupičkom. A to šteje zelo malo. Daje le prednost domačega igrišča, kar pa v boju proti Olimpiji niti ni velika prednost. V medsebojnih dvobojih v tej sezoni je na domačem ledu domača ekipa slavila vsega enkrat. Jeseničani so na obeh gostovanjih v Ljubljani vknjižili zmagi (2:3 in 2:5). V nadaljevanju sezone sta se nasprotnika še dvakrat pomerila na jeseniškem ledu, tu pa je bil uspeh deljen, saj sta obe ekipi slavili po enkrat. Najprej so Železarji slavili po uspešnejšem izvajanju kazenskih strelov, le nekaj dni kasneje pa je bila Olimpija uspešnejša z zadetkom v podaljšku. Vse to kaže na izenačen in negotov finale, kjer bodo o zmagi odločale malenkosti. Jeseniški kadeti so imeli skozi sezono veliko možnosti nastopanja v mladinskih vrstah, kjer so tvorili jedro ekipe, nekateri pa so dobivali priložnost tudi v ekipi do 20 let na mednarodnem prizorišču. Izkušnje, pridobljene na teh tekmah so neprecenljive, upati pa je, da jih bodo mladi hokejisti znali unovčiti in si priboriti naslov prvaka. Ta bo pripadel ekipi, ki bo prva zmagala trikrat. Prvi obračun bo že jutri, v soboto, 16. marca, ob 10.00. Vabljeni na ogled zanesljivo zelo zanimivega obračuna.

imgl0555
Komu prej tri zmage? Do sedaj so bila srečanja tesna in negotova

Prva polfinalna tekma v EBYSL

V EBYSL so Jeseničani osvojili drugo mesto v skupini B. Tako so za nasprotnika dobili najuspešnejšo ekipo rednega dela. Železarjem bo pot v finale poskušala preprečiti madžarska SAPA AV 19 Fehervar. Po predstavah skozi sezono je vloga favorita na strani Madžarov. Zanesljivo so si izborili mesto v polfinalu že prvem delu rednega tekmovanja, z Jeseničani pa so se pomerili dvakrat. V obeh primerih so slavili, na Madžarskem je bilo 4:2, na Bledu pa je bila zmaga še nekoliko bolj prepričljiva in sicer 5:2. Ampak v končnici nobena statistika ne velja več. Točk se ne zbira več, štejejo le še zmage in tista ekipa, ki bo prva osvojila dve, bo napredovala v finale. Železarji so vsekakor sposobni osvojiti zmago tudi na težkem gostovanju na Madžarskem, še posebaj ob dejstvu, da veliko bolj zanesljivo igrajo na gostovanjih, kot pa na ledu blejske dvorane. Motiviranosti v ekipi ne manjka in vsekakor je čas, da svoje orožje pred našimi borci položi tudi madžarska mlada reprezentanca, okrepljena s kvalitetnimi starejšimi hokejisti. Za jeseniški hokej je znano, da v najtežjih trenutkih ekipe poletijo in osvojijo tudi kaj, kar jim nihče ne pripiše. Obračun na Madžarskem bo v nedeljo, 17. marca, ob 19.00, povratni dvoboj pa že v sredo, 20. marca ob 19.00 na ledu blejske dvorane. Ob polnih tribunah bo našim mladim hokejistom lažje poseči še višje, zato vabljeni na ogled.

imgl8041
Jeseničani bodo Madžarom poskušali že takoj odvzeti prednost domačega ledu

Člani najprej v Maribor

Tudi članska ekipa lovi vstopnico za polfinale. Končnica se v članski konkurenci šele pričenja in Jesneičane čaka prvi polfinalni obračun. V skupini treh ekip, ki je odigrala prvi del prvenstva, so Železarji suvereno osvojili prvo mesto. Le na prvem srečanju v Mariboru so zabeležili poraz, nato pa s suverenimi predstavami nizali zmago za zmago. Nasprotnik Jeseničanov v četrtfinalu je Maribor. Ekipa, ki je v prvem srečanju premagala Jeseničane (bilo je 5:2), kasneje ni bila več kos vse bolj uigranim in poletnim Železarjem (zmaga Jesenic v Mariboru 5:1 in na Bledu 11:3). Četrto medsebojno srečanje niti ni bilo odigrano, saj je bilo stanje na lestvici odločeno že brez tega boja. Kljub malo treninga in malo pravih tekem, pa jesneiško moštvo lahko veliko upanja polaga na lastne izkušnje. Nasproti jim bo sicer stala mlajša ekipa, a znanje in izkušnje so vsekakor na jeseniški strani. Prepričljivi nastopi v zadnjih tekmah pa dajejo prednost Železarjem, ki v dveh srečanjih četrtfinala verjamejo v uspeh in preboj v nadaljnje tekmovanje. Ekipa, ki bo uspešnejša v dveh odigranih tekmah, bo napredovala v polfinale, kjer pa že čaka ljubljanska HDD Olimpija. Prvo srečanje Železarje čaka jutri, v soboto, 16. marca v Mariboru. Pričetek dvoboja je ob 19.00. Povratni dvoboj pa bo odigran na domačem ledu v torek, 19. marca ob 18.00.

imgl4812
Člansko polfinale je prvi cilj Železarjev v članski konkurenci

Tekst: Drago Cvetanovič
Foto: Vid Novak