Liga EBYSL
Dvorana Podmežaklo, Jesenice
18. september 2016
Gledalcev: 50

HD Jesenice – KMH Budapest

5 – 3

(1:3,2:0,2:0)

Gibanje rezultata:
0:1 Komjati (Olasz) 4′
0:2 Komjati (Horvath) 6′
0:3 Komjati (Szeredi) 13′
1:3 PRETNAR (Rajsar, Šturm) 20′
2:3 AVSENEK (Tomaževič, Glavič) 28′
3:3 ŠTURM (Korošec, Stojan) PP1 31′
4:3 MAŠIČ (Pretnar, Brus)PP1 47′
5:3 GLAVIČ 60′ EN

Streli na gol: HD Jesenice 43 (14,18,11); KMH Budapest  23 (8,10,5)
Kazni: HD Jesenice   4 (2,-, 2); KMH Budapest  16 (4,6,6)

Sodnik: Luka Kamšek
Linijska sodnika: Anže Bergant, Grega Markizeti

HD Jesenice: 1 Legat (GK), 25 Kogovšek (GK), 8 Urukalo, 5 Brun Rauh, 12 Glavič, 2 Tomaževič, 15 Avsenek, 6 Stojan, 21 Korošec, 24 Šturm, 9 Rajsar, 23 Sodja (C), 13 Crnović, 16 Brus, 22 Svetina E., 19 Seršen, 18 Pretnar, 14 Žbontar, 17 Šabanović, 20 Mašič, 10 Svetina R.
Trener: Gaber GLAVIČ

KMH Budapest: 40 Kövari, 20 Gadacsi, 78 Olasz, 14 Kaiser, 10 Komjati, 69 Horvath (C), 8 Török, 95 Poszar, 18 Ban, 89 Szeredi, 16 Szabo, 97 Szücz, 77 Nagy, 2 Zekov, 6 Mile, 68 Sandor, 71 Fenyvesi, 4 Orosz, 79 Barta
Trener: Tamas Sille

Dan po čudni tekmi proti Innsbrucku so domači U20 matadorji odigrali novo tekmo v ligi EBYSL. Izkušnje iz lanske sezone proti madžarskim ekipam so ponujale mešane občutke, brez dvoma pa so si fantje in trener po nesrečnem porazu dan prej želeli nove zmage. Ekipa KMH Budapest, nekaterim bolj domača tudi pod nazivom Hokiklub Budapest, je bila v dobršnem delu za domače fante neznanka. Prejšnje tekme istih nasprotnikov so bile odigrane še v nižji ligi EBJL in ni bilo povsem jasno v kolikšni meri gre za iste Madžare, koliko pa je starejših. Naši fantje, kot že tolikokrat omenjeno, so v večini še vsi mlajši, pravzaprav z nekaterimi izjemami še vedno primerni za igranje v EBJL. Ekipi sta se po soboti, ko sta bila v članski ekipi, spet pridružila tudi Glavič in Tomaževič, tako da so iz domačega tabora z optimizmom zrli proti prihajajoči nedeljski tekmi.

IMG_6590

Šokanten začetek

Domačo mrežo je tokrat začel braniti Jure LEGAT. Fantje pred njim so se v uvodnih minutah v veliki želji preveč skoncentrirali na napadalne akcije, v obrambi pa je nastal “prepih”. Gostje so nepozornost domače obrambe s pridom izkoristili in zadeli že v začetku četrte minute tekme. Neprevidnost, ki je botrovala prvemu golu, ni povzročila pretiranih skrbi, saj so železarji trdno verjeli v svoje kvalitete. Kaka obrv več se je na rezervni klopi, pa najbrž tudi na tribuni, dvignila po drugem zadetku gostov, ki so svoje vodstvo podvojili slabi dve minuti in pol kasneje.  V enajsti minuti je zaradi nabijanja na ogrado na prostor za kaznovane moral gostujoči igralec Kaiser, domači pa trdno sklenjenemu obroču okrog gostujočega gola nevkljub v prihodnjih dveh minutah ni uspelo doseči prvega gola na tekmi. V trinajsti minuti so gostje – takrat spet v polni postavi – iz hitrega protinapada zadeli še tretjič za visoko vodstvo s 3:0. Vse tri zadetke za Madžare je dosegel Komjati. Nekaj je bilo potrebno storiti, da bi tekma dobila drugačen potek in domači strateg je to storil tako, da je Legata v vratih zamenjal Žiga KOGOVŠEK. In res, domači so se znova zbrali, strnili svoje vrste, več pozornosti namenili potencialnim pobegom Madžarov in začeli bolj organizirano pritiskati proti gostujočim vratom. Lepa priložnost za znižanje zaostanka se je ponujala med 14. in 16. minuto, ko so rdeči zaradi izključitve Szeredija (oviranje) igrali  z igralcem več,a  je gostujoča mreža ostala zakleta. Po povratku omenjenega na ledeno ploskev, so si zaradi udarca s palico Glaviča tudi domači prislužili prvo malo kazen na tekmi, so pa z obilico borbenosti in nekaj prepotrebne sreče svoj gol obranili pred novim pakom v mreži. Zadnja minuta prve tretjine je končno prinesla tudi veselje v domačo vrsto – po podajah Rajsarja in Šturma je uvodni gol za domače na tekmi iz bližine zadel Luka PRETNAR. Goli iz neposredne bližine, tako rekoč z vztrajnim “žokanjem”, so postali prava zaščitna znamka omenjenega in za prizadevnost ter vztrajnost ga je prav gotovo potrebno pohvaliti. Prva tretjina se je tako končala ob zaostanku dveh zadetkov (1:3), domači pa so v njej sprožili štirinajst strelov, ki so leteli v okvir vrat gostujočega vratarja. Gostom je oba jeseniška čuvaja mreže skupaj uspelo ogroziti osemkrat.

IMG_6605

Z visokim tempom do izenačenja

Domači so v drugi tretjini prevzeli popoln andzor nad dogajanjem na ledeni ploskvi. V 23. minuti je bil zaradi spotikanja izključen gostujoči branilec Zekov, rezultat pa je do izteka njegove kazni ostal nespremenjen. Na gol zaostanka so se železarji približali po zadetku Roka AVSENEKA, ki je tokrat dobro igrral v prvem napadu skupaj s Tomaževičem in Glavičem. Slednja sta pri Rokovem golu tudi prispevala podaji. Ko je v 30. minuti zaradi spotikanja na prostor za kaznovane moral Olasz, je domačim končno uspelo izenačiti – powerplay gol je po podajah Korošca in Stojana dosegel Jaka ŠTURM v 31. minuti (3:3). Železarji so sredi tekme tako tekmece končno ujeli in boj se je začel tako rekoč od začetka. Ves preostali del druge tretjine je nato domača četa narekovala visok tempo in bila nekajkrat blizu novemu zadetku, a sta ekipi na drugi odmor vseeno odšli rezultatsko poravnani. 59 sekund pred koncem igralnega časa v tem delu je bil pri gostih izključen Fenyvesi (udarec s kolenom). Domači so v drugih dvajsetih minutah sprožili osemnajst strelov proti golu gostov iz madžarske prestolnice, gostje pa so Kogovškovo pripravljenost in zbranost testirali desetkrat.

IMG_6606

V zadnjem delu suvereno

Dobra minuta kazni je še ostala prej omenjenemu Madžaru za zadnjo tretjino. Domači so takoj postavili napadalno formacijo, vendar jim v prvi minuti nadaljevanja gostujočega vratarja ni uspelo vnovič premagati. Kljub temu so železarji še naprej vztrajali v svoji agresivni in napadalni igri, ki so ji gostje vedno težje sledili. Igranje z visoko palico je gostujočemu kapetanu Horvathu prineslo novo malo kazen v 46. minuti. Železarji so potrebovali minuto in tri sekunde, da so spletli matno mrežo okrog madžarske obrambe in končno prvič povedli – za 4:3 je po podajah Pretnarja in Brusa zadel Nejc MAŠIČ. Že v naslednji minuti je prišlo do obojestranske izključitve – pri Madžarih je bil izključen Török, pri domačih pa Glavič. Oba hokejista sta dobila kazen zaradi medsebojnega držanja, sicer pa sta se prav po fantovsko petelinila in sodniku ni preostalo drugega, kot da ju pošlje nekoliko na hlajenje. Že v naslednji minuti je Madžaru na prostor za kaznovane sledil Ban (spotikanje), gostujoča obramba pa je nalet domačih zdržala brez prejetega zadetka. V zadnjih devetih minutah so bili nevarnejši in konkretnejši domači, v igri pa je vseeno ostajalo nekaj previdnosti zaradi poskusovMadžarov, da bi izenačili. Gostujoči trener je dobro minuto pred koncem svojega vratarja nadomestil z dodatnim napadalcem in tako še poskušal spremeniti rezultat, vendar pa je domačim ob zagrizenem branjenju zlahka uspelo odpraviti vse potencialne nevarnosti za svoja vrata. Še celo več, naši fantje so se 17 sekund pred koncem dokopali do paka, tako da se je Gašper GLAVIČ le še “sprehodil” do prazne gostujoče mreže in postavil končni rezultat – zasluženih 5:3 za železarje!

IMG_6597

Izjava trenerja Gabra GLAVIČA

Trenerja domačih po sobotnem porazu nismo nadlegovali z vrpašanji, tako da je po nedeljski zmagi pravzaprav podal komentar na obe tekmi, ki ju je njegovo moštvo odigralo v tem vikendu v ligi EBYSL.

O tekmi proti Innsbrucku:
“Nisem bil zadovoljen po tekmi proti Innsbrucku. Točk doma ne smemo izgubljati. Je pa tako, da ligo šele spoznavamo, ne vemo točno kje in pri čem smo. Kakorkli že, v nobenem primeru ne jaz, ne moji fantje ne maramo izgubljati. O sami tekmi pa – nekako nismo bili 100% skoncentrirani. Poskušali smo na silo in se v nekaterih situacijah presekali sami. Spet v drugih nas je z odločitvami presekal sodnik, a se s tem med tekmo ne obremenjujem. Niti ne želim, da bi o sodniku razmišljali fantje, take reči vnašajo nepotrebno živčnost v ekipo. Ritem na tekmi se je lomil v ključnih trenutkih, gostje pa so ponujeno s pridom izkoristili. V športu moraš pač na vsaki tekmi biti 100% skoncentriran, drugače ne gre. Mi tokrat pač nismo bili. Fantom je bilo po tekmi težko, a sem jim na krajšem sestanku dejal,d a se je potrebno obrniti k naslednjemu nasprotniku, ki nas je čakal v nedeljo. V eno pa sem bil tudi po tekmi proti Innsbrucku prepričan – fizično in drsalno smo zelo močni.”

O zmagi proti KMH Budapest:
“Kakor jaz gledam na zadeve, bodo v glavnem vsi nasprotniki z nami težko drsali. Seveda če bomo z glavami pri stvari. Če smo drsalno boljši od nasprotnikov, bodo ti vedno storili nekaj prekrškov zaradi spotikanja, zadrževanja s palico in podobnih, saj nam bodo težko sledili. Takrat pa bomo morali izkoriščati svoje priložnosti. Madžari imajo neko svojo igro, ki bazira na hitrih protinapadih. Dobri so z rokami, svoje priložnosti znajo izkoristiti. Mi smo jim v prvi tretjini pustili preveč prostora in kazen je prišla. Svojim fantom sem po uvodnih dvajsetih minutah povedal, da me ne skrbi, naj igrajo svojo igro naprej. Pri zaostanku z 0:3 sem zamenjal vratarja, saj je bilo nekaj potrebno storiti. To ne pomeni, da je Jure Legat krivec za visok zaostanek, a sami ste videli, da se je po tem “prelomu” koncentracija mojih hokejistov povsem spremenila. Jure pridno dela in bo prav gotovo še dobil priložnosti za branjenje. O nadaljevanju tekme pa – lepo je bilo videti, da imamo v sebi toliko volje, toliko trme in samozaupanja, da v svojo korist preobrnemo tudi tako visok zaostanek. Ponosen sem na svoje fante!”

 

Tekst in foto: Marko L.