DP mladincev (U18)
Dvorana na Bledu
25. september 2016
Gledalcev: 50

HKMK Bled – HD Jesenice

4 – 2 

(1:0,0:1,3:1)

Gibanje rezultata:
1:0 Stan L. (?47) 7′ SH1
1:1 PODREKAR (Krmelj, Jakupović) 21′
2:1 Černe (Stan L.) 43′
3:1 Gavrilov (Stan L.) 46′
4:1 Kos (Gavrilov) 48′
4:2 DEŽMAN (Mašič) 53′ PP1Streli na gol: HKMK Bled   17 (5,5,7); HD Jesenice   20 (3,10,7)
Kazni: HKMK Bled   12 (4,6,2); HD Jesenice   2 (-,2,-)

Sodnik: Ervin Čamdžić
Linijska sodnika: Gašper Franc, Robert Bohinc

HKMK Bled: 59 Breznik (GK), 33 Pančur (GK), 27 Kos, 88 Stan L. (C), 10 Gavrilov, 45 Tušek, 23 Košir, 49 Stan J., 9 Pretnar, 28 Borse, 51 Podrekar, 16 Konc, 5 Černe, 55 Jazbec
Trener: Rok Jakopič

HD Jesenice: 1 Žagar (GK), 25 Panjtar (GK), 11 Pogačar, 3 Mašič N., 23 Podrekar, 7 Mravlje (C), 17 Pivk, 24 Finžgar, 20 Kararić, 21 Dežman, 22 Jakupović, 8 Krmelj, 14 Mašič B., 4 Fartek, 16 Lukan A., 2 Škof, 19 Kobal, 9 Lukan D., 5 Murnik, 10 Homan, 18 Potočar, 13 Nastran
Trener: Dejan VARL

Velika večina ekipe, z izjemo N.Mašiča, Nastrana, Pivka, Homana in kapetana Mravljeta, je dan pred blejsko tekmo odigrala kadetsko srečanje v Zagrebu. Najbrž je bilo spričo tega prisotne tudi nekaj utrujenosti pri fantih, ne more pa to opravičiti blede in neprepoznavne igre, ki jo je moštvo prikazalo v blejski športni dvorani. Le-ta ima sicer popolnoma novo ogrado ob ledeni ploskvi, kar je po toliko letih dobrodošla sprememba. Trener Dejan VARL je svoje varovance pohvalil po sobotni zagrebški tekmi, a se je zdelo, da je vse znanje in uigranost iz ekipe izpuhtela do nedeljskega popoldneva …

img_6786

Prvih dvajset minut zelo slabih

Če to konkretno ekipo naših fantov, ki nas v sezoni 2016-17 predstavljajo v tekmovanju mladincev (U18) v državnem prvenstvu, v vsakem članku nekoliko “opravičujemo” zaradi dejstva, da so -razen zgoraj omenjenih – vsi še kadeti, pa je tudi pošteno priznati, da je bilo v moštvu Blejcev včeraj prav tako polno kadetov. Po silhuetah sodeč je bilo zraven tudi kar nekaj takih fantov, ki lahko igrajo še v prvenstvu dečkov. Podobno je bilo videti prejšnji teden na tekmi proti Slaviji Jr. in res nerazumljiv je mrk naših fantov na tekmah v kategoriji U18.
V peti minuti uvodne tretjine so si domači zaradi udarca s komolcem Borseta prislužili prvo malo kazen na tekmi. Powerplay Jeseničanov je bil brezidejen in neproduktiven, domači pa so po ukradenem paku in hitrem protinapadu celo dosegli gol ob igri z igralcem manj – v začetku sedme minute je bil uspešen L.Stan. V zapisniku je kot podajalec pristal igralec s številko 47 pri domačih, takega pa prijavljena ekipa ne premore, tako da vam s podajalcem na tem mestu ne moremo postreči. Zbegana četa železarjev ni imela svojega dne, saj v nadaljevanju skupaj ni spravila nobene lepe akcije. Nič drugače se ni godilo, ko je bil v 13. minuti – tokrat zaradi nepravilnega oviranja – pri Blejcih znova izključen Borse. Brezidejna igra se je nadaljevala do konca uvodne tretjine, a k sreči zaostanek za domačimi ni bil prevelik.

img_6809

Izenačenje v nadaljevanju

Dvainštirideset sekund druge tretjine je minilo, preden so naši fantje izenačili po zmedi pred domačim golom. Zadel je Anže PODREKAR (podajalca Krmelj in Jakupović). Če smo v prejšnjem odstavku pošteno pokritizirali Jeseničane, pa je že prav povedati tudi, da niti domača ekipa ni prikazala kakega posebnega hokeja. Slaba predstava na obeh straneh ni ponudila hokejskih užitkov. Edino izključitev na tekmi so si železarji prislužili v 29.minuti, ko je bil zaradi držanja izključen Jakupović. Tudi Blejci niso bili posebej nevarni ob igri z igralcem več. Po tistem sta ekipi odigrali le dobri dve minuti številčno izenačeni, potem pa je zaradi udarca s palico na prostor za kaznovane moral domačin Gavrilov. Osemindvajset sekund pred iztekom kazni si je novo izključitev prislužil še Pretnar (tudi zaradi udarca s palico), tako da so železarji imeli enkratno priložnost za vodilni gol ob igri z dvema igralcema več. Ne prve (pet proti trem), ne druge (pet proti štirim) številčne prednosti našim fantom ni uspelo pretvoriti v zadetek in ostalo je pri neodločenem rezultatu. Za dobro mero powerplay priložnosti je bil v 38. minuti pri domačih izključen še Kos (nalet s palico), a ko enkrat ne gre – takrat zares ne gre. Železarji so sicer poizkušali na vse pretege priti do kake lepe priložnosti za zadetek, akcije pa so bile vse preveč nepovezane in v določenih momentih solistične. Druga tretjina se je tako končala ob rezultatu 1:1. Domači so v tem delu Nejca ŽAGARja ogrozili znova petkrat, Jeseničani pa so v okvir vrat domačega vratarja sprožili deset strelov.

img_6811

Razpad sistema

Zadnja tretjina je bila tretjina za pozabo. Trener Jeseničanov je že pred začetkom zadnjih dvajsetih minut zaradi nediscipline v moštvu opravil nekaj rošad. Začelo pa se ni prav obetavno – v 43. minuti se je v obrambno tretjino železarjev sprehodil Černe in ob neodločnih jeseniških branilcih premagal še Žagarja. Slabe tri minute kasneje se je pred vrati Jesenic v gol odbil še en nenevaren pak, tako da so domači z golom Gavrilova povedli že s 3:1. Kadar pa gre hudič na veliko potrebo, pa gre vedno … saj poznate tisti pregovor. Tako je bil tudi četrti zadetek domačih dve minuti in pol kasneje plod neodločnega posredovanja Jeseničanov, strelec zadetka pa je bil Kos (4:1, 48. minuta). V tistih trenutkih je bilo za lov na domače še dovolj časa, žal pa o kaki igri železarjev ni bilo ne duha ne sluha. Podaje so zgrešile “naslovnike”, fantje so se zapletali v neuspešnih solističnih poskusih, nekateri so na ledeni ploskvi vztrajali dlje, kot je bilo to potrebno in jim je primanjkovalo moči za vračanje v obrambo, branilci so že v obrambni tretjini izgubljali pake in podobno … Zdelo se je, da je mlada domača četa bližja petemu zadetku, kot Jeseničani drugemu. V 51. minuti so si domači zaradi nepravilne menjave prislužili še šesto kazen na tekmi. Jeseničanom je po navidez nenevarni akciji uspelo le doseči powerplay gol; po enem od ne preveč močnih strelov od daleč je njihov vratar izpustil pak, k sreči pa se je v bližini znašel Žiga DEŽMAN in lepo zadel nebranjeni del mreže (4:2, 53. minuta). Zadnjih sedem minut ni ponudilo nikakršnih razburjenj. Pride tak dan in – ko ne gre, pač ne gre. Domačim je bilo ob koncu potrebno pošteno stisniti roke, obe ekipi pa sta v slabi zadnji tretjini sprožili le po sedem strelov na nasprotna vrata.

img_6825

Dejan VARL, trener:
img_6815“Ponovno smo tekmo odigrali povsem v krču. Iščem še razloge, zakaj je ob “preklopu” v starejšo kategorijo zadeva problem in kako se v eni noči lahko stanje v ekipi tako spremeni. Vse tisto, kar fantje lepo demonstrirajo na kadetskem nivoju, se na mladinskih tekmah razblini. Na mladinskih tekmah smo premalo odločni, gledamo v tla in nas je očitno strah. Rekel bi, da brez pametnega razloga. Te stvari bomo morali spremeniti. Starejši del ekipe tudi ni bil v pomoč in zgodilo se je, kar se je pač zgodilo. Treba bo delati na psihološkem nivoju. Preveč smo igrali individualno, premalo kot ekipa. Tekme ne bi vzel kot katastrofo, iz nje moramo potegniti neke nauke. Težave z disciplino v ekipi bomo rešili znotraj garderobe.” 

Tekst in foto: Marko L.