DP dečkov (U14)
Dvorana Podmežaklo, Jesenice
18. september 2016
Gledalcev: 50

HD Jesenice – EC VSV

10 – 3

(3:1,4:1,3:1)

Gibanje rezultata:
1:0 HD Jesenice 1′
2:0 HD Jesenice 13′
3:0 HD Jesenice 14′
3:1 EC VSV PP1 18′
4:1 HD Jesenice 29′
5:1 HD Jesenice PP1 31′
5:2 EC VSV 32′
6:2 HD Jesenice 39′
7:2 HD Jesenice PP1 40′
7:3 EC VSV 46′
8:3 HD Jesenice 54′
9:3 HD Jesenice 55′
10:3 HD Jesenice 60′

Streli na gol: HD Jesenice 35  (10,11,14 ); EC VSV  29 (10, 15,4)
Kazni: HD Jesenice  16  (6,4,6 ); EC VSV   12 (-, 8,4 )

Sodnika: Miha Bajt, Peter Bizalj

HD Jesenice: 1Škrjanc (GK), 25 Avsenek (GK), ) Sršen, 24 Dolinar, 23 Slivnik, 19 Török, 13 Langus, 6 Šmid, 22 Miklič, 7 Rijavec, 8 Baloh, 12 Gasar, 21 Adrović, 16 Bergelj, 5 Korošec, 3 Crnkić, 17 Čufer, 10 Krupenko, 15 Svetlin, 18 Kaltak, 20 Sintič

EC VSV: 1 Ladinig J. (GK), 2 Gabriel (GK), 20 Lindner, 6 Malle, 15 Neuschitzer, 11 Potocnik, 13 Schmidt, 14 Katolnig, 18 Widmann, 16 Jenull, 7 Prodinger, 4 Tschurnig, 12 Slunka, 8 Ladinig E., 22 Werni, 17 Müller, 19 Prugger
Trener: Drago HORVAT

Nova sezona – nov trener za ekipo U14. Aleš SODJA je v nedeljskem dopoldnevu po nekaj sezonah spet vodil ekipo U14 na uradni tekmi. Nov je bil tudi nasprotnik, saj so letos k tekmovanju  v slovenskem državnem prvenstvu pristopili tudi Beljačani, s katerimi sicer jeseniške ekipe občasno igrajo prijateljske tekme v različnih kategorijah. Krajši razgovor z gostujočim trenerjem – spet eno jeseniško hokejsko legendo; Dragom Horvatom – je razkril podatek, da imajo v Beljaku toliko otrok, da z eno ekipo tekmujejo v avstrijskem državnem prvenstvu, z drugo pa v slovenskem.  Na Jesenice je, sodeč po končnem rezultatu, pripotovala po kvaliteti druga, a … pojdimo lepo po vrsti.

Silovit začetek

Železarji so silovito začeli s tekmo – zadetek je padel že v 35. sekundi tekme, ko je lepa kombinacija prvega napada prinesla uvodni gol. Tudi v naslednjih minutah so domači pritiskali, vendar so gostje tudi pokazali, da na Jesenice niso pripotovali z vnaprej razobešeno belo zastavo. V deveti minuti tekme je prišlo do prve izključitve – zaradi nabijanja na ogrado je bil izključen eden od domačih napadalcev. Gostom v powerplayu k sreči ni uspelo izenačiti, čeprav so nekajkrat pošteno ogrozili vrata domačega vratarja Nejca ŠKRJANCA. V nadaljevanju je bila igra dokaj enakovredna. V nekaterih izmenah so izrazito prevladovali domači, v drugih pač gostje. Začetek trinajste minute je prinesel nov gol za domače – ponovno so fantje iz prvega napada izigrali beljaško obrambo (2:0). Samo 55 sekund kasneje so – še vedno isti fantje – dosegli nov zadetek, tokrat z golom branilca (3:0). V začetku 16. minute tekme je zaradi igranja z visoko palico na klop za kaznovane znova moral eden od domačih napadalcev in znova je bilo vroče pred domačimi vrati. Gostom je po minuti in 35 sekundah uspelo Škrjanca premagati in tako zmanjšati rezultat na 3:1. Samo sedemnajst sekund kasneje so domači zaradi zadrževanja s palico znova morali na kazensko klop in nato znova trpeli v obrambi vse do nekaj sekund pred odrešujočim piskom sirene, ki je označila konec prve tretjine. Vodstvo z dvema goloma razlike po prvih dvajsetih minutah je bilo sicer lepo, ni pa seveda še zagotavljalo mirnega nadaljevanja. Razmerje v strelih v prvi tretjini je tudi povedalo svoje – 10:10.

IMG_6553

Rezultatsko učinkovit drugi del

Gostje so v drugem delu krenili še bolj ambiciozno. Domača obramba je spretno in srečno odbijala napade Beljačanov, v 29. minuti pa so po novi lepi akciji prvega napada železarji svoje vodstvo znova povišali na tri zadetke razlike (4:1). Prvo kazen (zaradi držanja) so si igralci VSV-ja prislužili v uvodu 31. minute, v powerplayu pa so se končno izkazali tudi fantje iz drugega napada; po 23 sekundah igre so dosegli peti jeseniški gol (5:1). Minuto in pol kasneje so ob igri petih proti petim tudi gostje drugič premagali domačega vratarja (5:2). Sledila je nova kazen za Beljačane (spotikanje, 33.minuta). Le devet sekund kasneje je prišlo do obojestranske izključitve- tako gostujoči hokejist kot tudi domači, sta prejela po dve kazenski minuti zaradi grobosti.  Vse kazni so se iztekle brez rezultatskih sprememb. Nov “paket kazni” je sledil v 38. minuti, ko je najprej na klop za kaznovane zaradi nepravilnega oviranja moral eden od domačih branilcev, 24 sekund kasneje pa mu je sledil še eden od Avstrijcev (nabijanje na ogrado). V 39. minuti je ob štirih igralcih na vsaki strani znova zadetek dosegel drugi napad in tako domače povedel v vodstvo s 6:2. Domači so po pretečeni kazni zaigrali v powerplayu in ga z golom pet sekund pred iztekom kazni gostujočemu igralcu tudi lepo izkoristili (7:2). Druga tretjina se je tako končala ob visokem vodstvu železarjev, gostje pa so zaostanku navkljub sprožili več strelov od fantov v rdečih dresih (razmerje – 11:15).

IMG_6560

Potrditev zmage

Po visokem jeseniškem vodstvu je gostom v zadnji tretjini zmanjkalo prave volje, sodeč po videnem, pa so nekoliko padli tudi v fizičnem smislu. Če v 44. minuti ne bi prišlo do nove obojestranske izključitve (HDJ: oviranje, VSV: grobost), bi pravzaprav lahko zapisali, da je bilo prvih deset minut zadnje tretjine praznih, celo dolgočasnih. Tudi domači se – zadovoljni z visokim vodstvom – niso preveč naprezali. V domača vrata je v 45. minuti stopil rezervni vratar Grega AVSENEK. Gostje so v 46. minuti znova dosegli gol ob igri štirih proti štirim (7:3), niso pa več zmogli kakega resnejšega pritiska proti domačim vratom za tem. Nova izključitev za goste (držanje) je sledila v 51. minuti, a so se gostje nekako ubranili. Domačim je v 54. minuti vseeno uspelo doseči nov gol za povišanje vodstva na 8:3. Dobro minuto kasneje je bilo že 9:3. Zadnjo izključitev na tekmi so si ponovno prislužili hokejisti v belo-modrih dresih (napad s telesom, 59. minuta), domači pa so v powerplayu zadeli še desetič na tekmi 31 sekund pred koncem tekme. V zadnji tretjini so fizično bolje pripravljeni železarji sprožili 14 strelov proti gostujočim vratom, Beljačani pa so oba domača vratarja skupaj ogorzili le štirikrat.

IMG_6562

Izjava trenerja Aleša SODJE

“Zmagi navkljub nisem bil zadovoljen s prikazanim. Zelo dobro je odigral le prvi napad. Nekateri drugi fantje so fizično prešibki, drugi se bodo morali resneje potruditi, če želijo zadržati mesto v ekipi. Če že na treningih ni prave želje, potem tudi na tekmi ne moreš odigrati dobro. To sem fantom tudi povedal dan pred tekmo, a nekateri očitno mojih besed ne jemljejo resno. Z gostujočo ekipo se nisem obremenjeval, vedno poskušam razmišljati predvsem o sebi in svojih igralcih.. Po tekmi sem zadovoljen le z rezultatom in – kot sem že povedal – s prispevkom prvega napada.”

Tekst in foto: Marko L.