Danes je v prostorih dvorane v Kolpernu na Stari Savi potekala svečanost ob 65 letnici organiziranega hokeja na ledu na Jesenicah. Letnica sovpada s postavitvijo temeljev HK Jesenice, ki je bil dolga leta, vse do lanskega poletja, najbolj prepoznavni športni kolektiv tega dela Slovenije in tudi najtrofejnejši klub v Sloveniji.

Prireditev v počastitev 65 let hokeja na Jesenicah je potekala v Kolpernu

Nekoliko skromno svečanost so obiskali povečini nekdanji hokejisti in hokejski delavci, ki so odgovorni za dvig cenjenosti tega športa na Jesenicah. Prireditev je pripravil in vodil tudi dolgoletni hokejski delavec Branko Jeršin. V pregledu hokejske zgodovine Jesenic je izpostavil del najpomembnejših dogodkov, ki so zaznamovali hokej in bili pomembni za njegov razvoj. Skozi celoten pregled je bilo večkrat moč začutiti tesno povezanost kraja, hokeja in industrije, torej železarstva na Jesenicah.

Dolgoletni navijač Gusti je prejel priznanje Športne zveze Jesenice

Športna zveza Jesenice, pod okriljem katere je svečanost tudi potekala, je pripravila priznanji za navijače Baške grape. Posebno plaketo je dobil eden prvih navijačev Jesenic iz tega dela Slovenije Avguštin Čufer Gusti, ob njem pa je bilo priznanje podeljeno tudi Športnemu društvu Zarja Grahovo Koritnica. “Naši Primorci” so izkoristili priložnost in jeseniške hokejiste povabili na novo, tradicionalno 21. srečanje v Grahovem.

Na svečanosti je bil prisoten tudi glavni sekretar Hokejske zveze Slovenije, nekdanji hokejist Olimpije in reprezentant Slovenije Dejan Kontrec. Ob izrečenih čestitkah je poudaril pomen hokejskih Jesenic za razvoj hokeja v Sloveniji in izrazil upanje, da že v prihajajoči sezoni Jeseničani ponovno nastopijo tudi z močno člansko ekipo. Predsedniku HD Jesenice Mihi Rebolju je izročil darilo HZS – izbor fotografij jeseniških reprezentantov.

Miha Rebolj poudarja, da hokeja brez pomoči občine Jesenice in lokalne gospodarstva, na najvišjem nivoju ni mogoče pričakovati

Miha Rebolj je tudi prevzel besedo in v svojem nagovoru poudaril trud, ki ga HD Jesenice bije za ponoven dvig hokeja na Jesenicah: “Imamo stanje, kakršnega še nismo imeli na Jesenicah. Ostali smo brez ledene ploskve, ravno sedaj se vzpostavlja zunanje mobilno drsališče, ostali smo brez članske ekipe in takrat, ko sem prevzemal predsedniško mesto v HD mladi Jesenice, si niti v najhujših sanjah nisem predstavljal, da bo preko poletja to društvo prevzelo vse vajeti in bo vodilo naprej jeseniški hokej. Treba je bilo veliko volje in energije zato, da smo vzpostavili ponoven stik z mednarodnim hokejem, kot je bila v zadnjih sezonah praksa na Jesenicah. Igralci iz ekipe U20 so se priključili tekmovanju v EBYSL. S tem mednarodnim tekmovanjem se kaže, da jeseniška hokejska šola še veliko pomeni. Včasih imam občutek, da se tega dejstva bolj zavedajo tisti, ki živijo preko Karavank, kot pa tukaj na Jesenicah. Po pogovorih z različnimi ljudmi, s katerimi sem imel priložnost govoriti, mi vsi zagotavljajo, da takega talenta, toliko znanja v eni majhni dolini, ni nikjer v širši okolici. Škoda je, da bi to znanje in ta bazen talentov vrgli proč oziroma nanj pozabili. Še posebej, ko smo videli kakšno zgodovino ima hokej in kaj sploh hokej na Jesenicah pomeni. Pa ne le za Jesenice, ampak tudi za širšo regijo in kot lahko na vsaki tekmi vidimo, tudi za Primorsko. Mogoče pričakujete kakšne odgovore za prihodnost. Trenutno smo v pogovorih. Brez lokalnega gospodarstva in brez podpore lokalne skupnosti, tu govorim predvsem o občini Jesenice, si v teh trenutkih težko predstavljamo, da bi se hokej na Jesenicah vrnil na tak nivo, kot je pred leti že bil. Trenutno poskušamo amatersko, z voljo in energijo, vse to popraviti. Ta sezona je prelomna. Zelo malo časa je razmišljati o prihodnosti, ker so razmere take, da se je potrebno prilagajati iz dneva v dan. Najprej smo morali vzpostaviti ekipo U20 in obdržati stik z mednarodnim hokejem, ki nas vodi naprej in se razvija ter s katerim držimo korak. Potem je prišla ideja o nastopu v državnem prvenstvu ravno zato, da bi obdržali igralce, ki so ostali brez kluba, brez služb in brez dela. Tukaj pomagamo mi veterani, da imajo ti igralci vsaj neko tekmovanje in neko možnost prevedriti to sezono in se kasneje, če bo vse prav, vse kot si želimo, vrniti na hokejski zemljevid, tja kamor si Jesenice zaslužijo. Vidim pa le eno možnost – ogromno podporo lokalne skupnosti in pa lokalnega gospodarstva, brez katerega si ne moremo predstavljati poti nazaj, tja kamor si zaslužimo, v najmočnejše tekmovanje v tem delu, v EBEL. Znanja imamo dovolj, kadra imamo dovolj, samo malo sreče rabimo in seveda denarja.  Verjamem, da nam bo uspelo.”

Po govoru Mihe Rebolja je Brane Jeršin izzval prisotne, predvsem nekdanje hokejiste in predsednike društva. Prvi, ki je zbral dovolj poguma za nekaj besed, je bil član hokejske ekipe Jesenic iz njenega začetka Boris Čebulj, ki je izrazil upanje, da se besede Mihe Rebolja uresničijo. Podžupanja Vera Pintar je poudarila, da bo obnovljena Podmežakla nudila bolj prijazen dom hokejistom, pa ne le njim, ampak tudi ostalim športnikom. Nadaljnji pogovori pa so dali slutiti, da je v težkih trenutkih potrebno pozitivno razmišljati in se ne ustrašiti kakšne visoke ovire, ki bo na poti. Vse se da premagati, še posebej, če se gre na tako pot z roko v roki s prijatelji hokeja.

Srečno jeseniški hokej in pa vse najboljše ob visokem jubileju!

Tekst & foto: Drago Cvetanovič