DP dečkov (U14)
Dvorana Pionir, Beograd, Srbija
1. februar 2017
Gledalcev: ni podatka

 

4 – 5 (OT)HD Jesenice logo

(2:0,2:2,0:2 – 0:1)

 

 

Gibanje rezultata:
1:0 SKHL Crvena zvezda 8′
2:0 SKHL Crvena zvezda 11′ PP1
2:1 HD JESENICE 22′
3:1 SKHL Crvena zvezda 28′
4:1 SKHL Crvena zvezda 33′
4:2 HD JESENICE 39′
4:3 HD JESENICE 42′ Pp1
4:4 HD JESENICE 44′
4:5 HD JESENICE 63′

Streli na gol: SKHL Crvena zvezda   19 (10,6,2-1); HD Jesenice  42 (18,6,13-5)
Kazni: SKHL Crvena zvezda  4 (-,4,-); HD Jesenice   6 (-,2,6)

Sodnik: Nemanja Nikolić
Linijska sodnika: Aleksandar Đokić, Vladimir Ljutovac

SKHL Crbena zvezda: 1 Beaton (GK), 2 Krstić (GK), 17 Stojanović, 21 Nikolić, 8 Kravljanac, 9 Savić, 20 Dukovski, 4 Milošević, 5 Simović, 12 Goldner, 15 Mladenović, 6 Popović, 18 Stojanov, 3 Petrović, 13 Velček, 22 Magić
Trener: Marko Juloski

HD Jesenice: 1 Škrjanc (GK), 25 Avsenek (GK), 24 Dolinar, 19 Török (C), 12 Gasar, 16 Bergelj, 11 Dobravec, 6 Šmid, 13 Langus, 10 Krupenko, 8 Baloh, 22 Miklič, 21 Adrović, 18 Kaltak, 17 Čufer, 2 Pazlar, 4 Križnar, 7 Rijavec, 20 Sintič
Trener: Aleš SODJAPo naporni poti, ki so jo k sreči opravili dan poprej, se je nepopolna četa trenerja Aleša SODJE v legendarni beograjski dvorani Pionir srečala z domačo Crveno zvezdo. Od standardne postave, ki jo je trener železarjev v zadnjih tekmah zoperstavljal nasprotnikom, so manjkali Rep, Seršen in Crnkić (vsi še mlajši dečki), ki so seveda na Jesenicah igrali pomembno tekmo v svoji kategoriji. Pogojno podobno velja tudi za Dejo Glavič, odsoten pa je bil tudi napadalec prvega napada Slivnik. No, je pa po drugi strani tudi res, da je strateg železarjev svojo ekipo lahko znova okrepil z rekonvalescentom Rijavcem, prvič pa sta z novimi soigralci potovala tudi prišleka z Bleda Pazlar in Križnar. 

Težko bi rekli, da je železarjem dolga pot pustila posledice in se je to poznalo v igri. Tekmo so namreč začeli skorajda polnih 24 ur po prihodu v prestolnico nekdanje skupne države, danes pa seveda glavno mesto samostojne države Srbije. Je pa res, da se jim v prvi tretjini ni izšlo po načrtih. Jeseničani so imeli na ledeni ploskvi sicer več od igre, bili agresivnejši in nevarnejši, a včasih to preprosto ni dovolj. Domači so uvodni gol na tekmi dosegli sredi osme minute (1:0). Slabi dve minuti kasneje je bil zaradi spotikanja izključen eden od jeseniških napadalcev, Zvezdaši pa so štirideset sekind kasneje dosegli gol ob številčni prednosti in tako podvojili svoje vodstvo (2:0). Zaradi držanja je v začetku trinajste minute moral na prostor za kaznovane tudi eden od domačih napadalcev, železarjem pa prednosti igralca več ni uspelo izkoristiti. Kmalu po povratku izključenega Beograjčana na led, sredi petnajste minute, so si novo kazen prislužili še železarji. K sreči je obramba vzdržala pritisk domačih. Jeseničani so si kasneje v polni postavi prizadevali svoj zaostanek zmanjšati, se pa zadnje tri in pol minute uvodne tretjine ni zgodilo več nič, kar bi si zabeležili statistiki. Razmerje v strelih v uvodni tretjini – 10:18 v korist Jesenic.

Če so železarji v prvi tretjini obilokrat streljali in je peščica gledalcev tudi sicer videla t.i. “up and down” hokej, pa je bilo v drugem delu drugače. Obe ekipi sta predvsem pazili na to, da nasprotniki ne bi prišli do kakih priložnosti. Le-teh je bilo posledično malo, zato pa je bil izkoristek obeh ekip ekstremno visok. Najprej je po natančno minuti nadaljevanja z magično potezo zadel napadalec drugega napada Jesenic in tako zmanjšal za ostanek na 2:1. Ko se je že zazdelo, da bi Jeseničani Beograjčane lahko ujeli, pa so ti spet povišali svoje vodstvo v osemindvajseti minuti (3:1). Ni še minila niti polovica tekme, zato na jeseniški rezervni klopi ni bilo kake posebne nervoze. So se pa trenerju ekipe iz Slovenije nove skrbi naprtile na grbo sredi triintridesete minute, ko so domači povedli že s kar visokih 4:1. Deset minut disciplinske kazni si je v štiriintrideseti minuti prislužil do tedaj edini jeseniški strelec. Železarjev to ni oviralo, da bi ob koncu devetintridesete minute dosegli drugi zadetek, s katerim so precej bolj optimistično lahko pričakovali zadnjo tretjino (4:2). Na roko jim je šla tudi izključitev istega Zvezdnega igralca, ki je bil izključen že v prvi tretjini – le-ta se je zgodila pičle štiri sekunde pred iztekom igralnega časa v drugem delu. Razmerje strelov v okvir vrat v trdi drugi tretjini – 6:6.

V zadnji tretjini se je začel lov železarjev za domačimi. Domači strateg je v tem delu – najbrž že prepričan v zmago – v vrata poslal svojega rezervnega vratarja. Najprej so gostje pet sekund pred iztekom domače kazni z igralcem več zadeli za 4:3 (42. minuta, PP1). Branilec drugega napada je z golom v štiriinštirideseti minuti končno izenačil na 4:4 in rezervni vratar Crvene zvezde se je bil po treh minutah in osemindvajsetih sekundah igre prisiljen vrniti na rezervno klop. Spet ga je zamenjal prvotni vratar z angleško zvenečim priimkom Beaton. Domačim so počasi pojenjavale moči, tako da so železarji gol domačih preprosto oblegali ves preostali čas tekme. V devetinštirideseti minuti je bil še tretjič na tekmi izključen isti igralec Crvene zvezde (spotikanje), a so se domači ob igri z igralcem manj srečno in spretno ubranili. V začetku petinpetdesete minute so gledalci videli zadnjo izključitev na tekmi, ki so jo – zanimivo in v Sloveniji neprakticirano – vodili trije sodniki (glavni in dva linijska). Jeseničanom vodilnega gola pritisku navkljub ni uspelo zabiti, saj so se domači organizirano in fanatično branili, zmanjkalo pa je tudi nekaj sreče. Nekaj manj kot štiri minute do izteka šestdesete so si železarji močno prizadevali doseči zmagoviti gol, domači pa so se krčevito branili. Kakor se je izkazalo – vsaj do šestdesete minute – uspešno. Razmerje v strelih v tretji tretjini – 2:13 v korist Jesenic.

V podaljšku je bila na ledu praktično le ena ekipa in res nepravično bi bilo, če bi se ob koncu razpletlo drugače, kakor z zmago Jesenic. Domačim je sicer proti golu Nejca ŠKRJANCa uspelo poslati en pak, zato pa so v slabih dveh minutah in pol železarji streljali že petkrat in ob koncu na nepopisno veselje odprave z Gorenjske z golom kapetana tudi zmagali (63. minuta, 4:5). 

Fantje trenerja Sodja so si tako prislužili zaslužen počitek, jutri (2. februarja ob 12h) pa bodo lahko pri delu spremljali tudi svoje starejše kolege iz selekcije kadetov. 

Tekst: Marko L.