DP dečkov (U14)
Mestna dvorana v Beljaku, Avstrija
27. november 2016
Gledalcev: 85

EC VSV – HD Jesenice 

1 – 8

(0:1,0:2,1:5)

Gibanje rezultata:
0:1 HD Jesenice 14′
0:2 HD Jesenice 23′
0:3 HD Jesenice 39′
0:4 HD Jesenice 46′
0:5 HD Jesenice 51′
0:6 HD Jesenice 53′
0:7 HD Jesenice 54′
0:8 HD Jesenice 59′
1:8 EC VSV 60′

Streli na gol: EC VSV   18 (5,6,7); HD Jesenice  37 (16,6,15)
Kazni: EC VSV   14 (2,2,10); HD Jesenice   10 (2,2,6)

Sodnika: Andreas Janschitz, Gernot Kucher

EC VSV: 1 Ladinig (GK), 2 Gabalier (GK), 6 Malle, 7 Prodinger, 8 Kattnig, 9 Wieltschnig, 10 Raspotnik, 11 Potocnik, 12 Auernig, 13 Schmidt, 14 Katholnig, 15 Neuschitzer, 16 Jenull, 17 Hösele, 18 Widmann, 19 Hobitsch, 20 Tauchner
Trener: Drago Horvath

HD Jesenice: 1 Škrjanc (GK), 25 Avsenek (GK), 9 Seršen, 24 Dolinar, 23 Slivnik, 19 Török (C), 16 Bergelj, 6 Šmid, 12 Gasar, 13 Langus, 7 Rijavec, 11 Dobravec, 10 Krupenko, 8 Baloh, 22 Miklič, 4 Rep, 5 Korošec, 21 Adrović, 15 Svetlin, 18 Kaltak, 3 Crnkić, 17 Čufer
Trener: Aleš SODJA_________________________________________________________________

Po tistem, ko so v prejšnjem vikendu varovanci Aleša SODJE vzeli mero Celovčanom, so jo tokrat zagodli še njihovim (pa seveda tudi jeseniškim) tradicionalnim tekmecem iz Beljaka. Domači, ki jih vodi legendarni jeseniški hokejist Drago Horvat (Korošci so ga sicer v zapisnik prijavili s priimkom Horvath), so pred tekmo prav gotovo imeli željo po zmagi nad nasprotniki z druge strani Karavank. Niso pa se njihove želje skladale s formo železarjev, ki je v zadnjih tekmah prav zavidljiva. 

V prvi tretjini si železarji sicer kake večje rezultatske zaloge niso ustvarili. Takoj od prvega sodniškega meta so krenili proti golu domačega vratarja s slovensko zvenečim priimkom – Ladiniga. Takih priimkov je razumljivo pri Koroščih še več, takole na oko rečeno – praktično polovica ekipe. Za odnos moči na ledeni ploskvi seveda to ni odločilnega pomena. Kakor že povedano – domači čuvaj mreže je imel polne roke dela. Do nekaj predaha je prišel le med šesto in osmo minuto tekme, ko je bil zaradi spotikanja na kazenski klopi eden od Jeseničanov.  Dve in pol naslednji minuti je gol za jeseniško vodstvo spet visel v zraku, a je ostalo pri začetnem rezultatu. Ob koncu desete minute je sledila nova izključitev za železarje (spotikanje), a tudi to ni pomagalo domačim, da bi premagali Nejca ŠKRJANCa. Železarji so v vodstvo prišli z golom kapetana po solo akciji v štirinajsti minuti (0:1). Priložnost za izenačenje v powerplayu so domači dobili sredi sedemnajste minute tekme, ko je na klop za kaznovane zaradi napada s telesom moral še tretji Jeseničan v tem delu tekme. Rezultatske spremembe ni ponudila ne ta priložnost domačih, ne powerplay Jesenic, ki so ga imeli zadnjo minuto in dvaindvajset sekund prve tretjine zaradi spotikanja enega od domačih branilcev. Tretjina se je tako končala ob minimalnem vodstvu Jesenic. Razmerje v strelih je bilo kar 5:16 v korist železarjev.

u14-vsv-02

Osemintrideset sekund powerplaya je ostalo gostom še v začetku druge tretjine. Domači so se uspešno ubranili, ni pa jim to več uspelo v začetku triindvajsete minute, ko so železarji z golom drugega napada povedli z dvema zadetkoma razlike (0:2). V sicer nekoliko bolj enakovredni drugi tretjini so tudi domači omilili pritisk proti svojemu vratarju. v osemindvajseti minuti je bil zaradi igranja z visoko palico izključen eden od železarjev, sicer še mlajši deček. Domačim ni uspelo v nameri, da bi se železarjem približali ob igri z igralcem prednosti. Nasprotno so storili – torej zadeli v powerplayu – železarji, ko si je kazen pri Beljačanih v osemintrideseti minuti prislužil nekdo od hokejistov v modrih dresih. Slabo minuto in pol je trajalo, da so Jeseničani znova zadeli in tako povedli s tremi goli razlike (0:3). Ob razmerju strelov 6:6 se je druga tretjina končala s kar lepo prednostjo Jesenic.

V zadnjih dvajsetih minutah pa je sledila prava rapsodija hokejistov s sončne strani Karavank. Sledilo je tudi kup izključitev, tako da je bilo dogajanja vseskozi polno. Začelo se je z izključitvijo domačega hokejista v štiriinštirideseti minuti (oviranje). Pol minute kasneje sta bili moštvi spet številčno izenačeni, saj se je zaradi spotikanja na klop za kaznovane usedel še eden od železarjev. V igri štirih proti štirim so gostje zadeli v začetku šestinštiridesete minute (0:4). Polminutni powerplay nekaj trenutkov kasneje domačim ni prinesel uspeha. Le štirinajst sekund sta nato ekipi odigrali številčno izenačeni, potem pa se je domačim spričo zadrževanja s palico primerila nova mala kazen. Z dodatnim golom jih železarji v tem primeru niso kaznovali. So pa kljub temu s petimi goli razlike povedli v enaipetdeseti minuti (0:5). Ko je v triinpetdeseti minuti v domačo mrežo pot našel še šesti jeseniški pak, se je domačim že napovedovala prava katastrofa. Dvanajst sekund kasneje so si utrujeni in tudi frustrirani domači privoščili še kazen zaradi držanja, odgovor Jesenic pa je bil neizprosen – na semaforju se je zasvetila pravljična sedem triinpetdeset sekund kasneje (0:7). Začetek šestinpetdesete minute je prinesel manjši incident, saj si je zaradi naleta s palico kazen prislužil eden od jeseniških napadalcev. Ob tem je domačemu hokejistu “počil živec” in fanta sta se nekoliko spoprijela. Sodnik je zaradi grobosti obema prisodil še po dve kazenski minuti. Dve torej za domače in 2+2 za železarje. Prav nič se ni spremenilo v razmerju sil na ledu v azdnjih minutah. Minuto in šestindvajset sekund pred koncem je železarjem uspelo še osmič premagati domačega čuvaja mreže. Škoda zadjih trenutkov tekme je edinole v tem, da železarjem ni uspelo še drugič zapored na avstrijskem koroškem ohraniit mreže nedotaknjene, saj so domači pičlih šestindvajset sekund pred zaključnim piskom sirene dosegli vsaj častni gol. Pa še tega ob igri z igralcem manj, saj je bil pol minute prej zaradi udarca s kolenom izključen  še eden od domačih. Manjša zbranost ob tako lepi predstavi je ob koncu menda lahko razumljiva, vseeno pa je bila zamujena priložnost za novo ničlo. Kakorkoli že, železarje je za prepričljivo predstavo prav gotovo potrebno pohvaliti! Razmerje strelov v zadnji tretjini je bilo 7:15 v korist Jesenic. 

ales-sodjaAleš SODJA, trener ekipe:
“Bilo je dobro. Nezadovoljen sem edino z realizacijo. Če bi izkoristili vsaj še pol svojih priložnosti, bi domačim zabili petnajst zadetkov. Ostalo je bilo OK. Odigrali smo dober forecheck, pak je hitro krožil. Obramba se je popravila. V zadnjem času smo trdo delali na tem in v minulih dveh tekmah dobili le en gol. Pa da ne bi kdo mislil, da proti slabim koroškim ekipam … le-ti sta jo pošteno zagodli že kar nekaj slovenskim ekipam! Dobri smo bili mi. Ob koncu bi sporočil pozdrave celotne ekipe še našemu Jušu Dobravcu, ki bo menda odsoten z ledenih ploskev kar nekaj časa. V naslednjem vikendu nas čaka spopad s Slavijo Jr., dobro se bo potrebno pripraviti.”

Čisto ob koncu pa še pojasnilo bralcem, ker se pogosto pojavlja vprašanje o uporabi imen in priimkov – navodilo krovne hokejske organizacije je, da se do VKLJUČNO kategorije U14 imena v opisih tekem ne pojavljajo. Temu v zadnjih sezonah na naši spletni strani poskušamo slediti in pri vsem skupaj malce tudi goljufamo, saj je po mnenju pisca teh vrstic mesto vratarja v vsaki ekipi pač – sveto …

Tekst: Marko L.
Foto: Uroš Škrjanc