DP dečkov (U14)
Dvorana na Velesajmu, Zagreb, Hrvaška
9. november 2016
Gledalcev: 58

Team Zagreb – HD Jesenice 

3 – 5

(1:3,0:1,2:1)

Gibanje rezultata:
1:0 Team Zagreb 4′ PP1
1:1 HD Jesenice 7′
1:2 HD Jesenice 8′
1:3 HD Jesenice 16′
1:4 HD Jesenice 30′ PP2
2:4 Team Zagreb 54′
3:4 Team Zagreb 59′ PP2
3:5 HD Jesenice 60′ EN

Streli na gol: Team Zagreb   20 (6,1,13); HD Jesenice  31 (12,11,8)
Kazni: Team Zagreb   10 (-,8,2); HD Jesenice   14 (4,4,6)

Sodnika: Filip Metziger, Tomislav Grozaj

Team Zagreb: 21 Janjatović (GK), 1 Debeljak (GK), 2 Pavetić, 3 Čeak, 4 Bebek, 5 Grgurić, 6 Šimunković, 7 Mandić, 8 Pejaković, 10 Čavić, 11 Ljubičić, 12 Čavlović, 13 Digula, 14 Đuričić, 16 Pejić, 17 Polonijo, 18 Idžan, 15 Bezuk, 19 looser, 20 Kumanović, 22 Dimitrijević, 23 Marinković
Trener: Duško Janjatović

HD Jesenice: 1 Škrjanc (GK), 25 Avsenek (GK), 9 Seršen, 24 Dolinar, 23 Slivnik, 19 Török (C), 16 Bergelj, 6 Šmid, 12 Gasar, 13 Langus, 7 Rijavec, 11 Dobravec, 10 Krupenko, 8 Baloh, 22 Miklič, 4 Rep, 5 Korošec, 21 Adrović, 15 Svetlin, 18 Kaltak, 3 Crnkić, 17 Čufer
Trener: Aleš SODJADolga pot v prestolnico sosednje države sredi delovnega tedna je zahtevna sama po sebi. Ob tem je potrebno opraviti precej kilometrov, biti na prizorišču tekme vsaj uro in pol pred njenim uradnim začetkom. Sama tekma vzame dve uri, pot nazaj pa še nekaj dodatnih obratov kazalcev, tako da se vse skupaj seveda zavleče pozno v noč. Ampak kaj bi to, tako pač je v športu.

Hitro zaostali, a zadeve tudi obrnili …

Hitro so se znašli v težavah železarji. Sredi tretje minute je namreč zaradi spodnašanja na prostor za kaznovane moral eden od jeseniških napadalcev. Minuto in petnajst sekund obleganja so Jeseničani zdržali, potem pa je domačim v powerplayu uspelo povesti (1:0). Železarji so izenačili po solo vložku svojega prvega branilca v sedmi minuti tekme. Domača mreža se še ni “ohladila”, ko so spet udarili fantje iz prvega napada in le sedeminštirideset sekund kasneje povedli jeseničane v prvo vodstvo. Tudi v nadaljevanju je bila četa trenerja Aleša SODJE nevarnejša od svojih tekmecev. V šestnajsti minuti še tretja točka (drugi gol!) prej omenjenega branilca; gostje so tako povedli s 3:1. V osemnajsti minuti je sledila izključitev jeseniškega napadalca zaradi nabijanja na ogrado. Kazen domačim ni prinesla veselja v obliki zadetka. Prva tretjina se je tako končala z dvema goloma prednosti za Jeseničane, ki so domače v tem delu tudi nadstreljali (6:12).

Domače popolnoma nadigrali

Še bolj suvereni so bili železarji v drugem delu tekme. Že od prvega sodnikovega meta so odločno krenili proti domačim vratom. Zadeva se je za nekaj trenutkov spremenila v 24. minuti, ko je zaradi napada s telesom na prostor za kaznovane moral branilec Jesenic. Domači so igrali z igralcem več dobro minuto in pol, potem pa so si zaradi spotikanja tudi sami prislužili kazen. Ko se je izključeni Jeseničan vrnil na ledeno ploskev, so železarji hitro spet prevzeli pobudo. Šest sekund so nato odigrali tudi z dvema igralcema več na ledu, saj je bil pri zagrebški selekciji izključen zaradi naleta s palico še en hokejist. Ko je bil dobre pol minute kasneje zaradi spotikanja na klop za kaznovane poslan še tretji zaporedni Zagrebčan, so naši fantje izkoristili lepo priložnost. Dobra minuta igre petih proti trem se je končala s četrtim pakom v domači mreži v začetku tridesete minute tekme (1:4). Še v isti minuti je sledila nova kazen za Jeseničane (spotikanje), nekaj naslednjih minut pa je minilo v bolj enakovredni igri. Proti koncu tretjine so bili zopet zelo nevarni Jeseničani, še posebej pa je nov zadetek visel v zraku med 38. in 40. minuto, ko so domači zaradi udarca s palico igrali z igralcem manj. Do spremembe rezultata do drugega piska sirene na tekmi več ni prišlo, železarji pa so drugo tretjino v strelskem smislu dobili kar z 11:1!

Tesna končnica

Vodstvo s tremi goli razlike po dveh tretjinah je morda koga od fantov v belo-črno-rdečih dresih nekoliko uspavalo. Domači pa, kakor da bi v zadnjih dvajsetih minutah dobili nove moči. Resneje so začeli pogledovati proti vratom Nejca ŠKRJANCA. Z agresivno igro so poskušali storiti kaj več in si v 47. minuti zaradi grobosti prislužili še svojo zadnjo kazen na tekmi. Powerplay Jeseničanom ni uspel po željah, saj so si dobro minuto kasneje zaradi spotikanja tudi sami prislužili izključitev. Nič pretresljivega se nato ni zgodilo do 54. minute, ko so domači nenadoma zadeli za znižanje rezultata na 2:4. To jim je vlilo še dodatnih moči, jeseniški vratar Nejc ŠKRJANC pa se je nekajkrat moral pošteno potruditi. Hud spodrsljaj so si železarji privoščili v 58. minuti, ko sta sodnika hkrati izključila kar dva jeseniška igralca – enega zaradi spodnašanja, drugega pa zaradi preveč hokejistov na ledeni ploskvi. Trener Jeseničanov je takoj zahteval time-out in svoje fante poskušal umiriti in pripraviti na zaključek tekme. Domači darila vseeno niso izpustili iz rok in so po 53 sekundah igre z dvema igralcema več znova zadeli – tokrat za že precej nevarnih 3:4. Po doseženem golu je time-out vzel tudi domači trener. Slabe pol minute kasneje so ob razmerju 5:4 na ledu Zagrebčani iz igre povlekli še vratarja in znova napadli z dvema igralcema več. Jeseničani so se bili prisiljeni krčevito braniti, a prave priložnosti za izenačujoči gol domačim pravzaprav niso dopustili. Prizadevnost, borbenost in nepopustljivost do zadnjega trenutka pa so pripeljale do lepe nagrade tik pred iztekom tekme, ko so železarji zadeli še prazno domačo mrežo in se tako razveselili trde in težko priborjene zmage nad nasprotniki, ki pred tem v letošnji sezoni še niso poznali poraza v slovenskem državnem prvenstvu. 

Aleš SODJA, trener:
“Kaj naj rečem? Bilo je dobro. Sodnika sta v začetku imela dokaj neizenačen kriterij; vsak naš dotik, če nekoliko pretiravam, je bila izključitev. Moral sem posredovati in v nadaljevanju je bilo bolje. Odigrali smo sicer precej dobro, nasprotnikom smo bili ves čas blizu. Fantje so upoštevali moja navodila in kar nekaj bi jih lahko zelo pohvalil. Veseli me, da smo prenehali s tekmovanjem, kdo bo na tekmi dobil več točk, ampak sodelujemo. Pri 4:1 smo sicer nekoliko prenehali igrati, zagrebška selekcija – gre pravzaprav za hrvaško reprezentanco – pa se nam je zelo približala. Za tesen zaključek tekme smo si krivi sami, nekatere napake se nam ponavljajo. Ampak ne želim preveč kritizirati, tole včeraj je bilo kar solidno …”

Tekst: Marko L.