Liga EBYSL
Dvorana na Zlatem polju, Kranj
16. oktober 2016
Gledalcev: 120

 HK Triglav – HD Jesenice

0 – 1

(0:0,0:1,0:0)

Gibanje rezultata:
0:1 SVETINA E. (Žbontar, Pretnar) 33′

 

Streli na gol: HK Triglav   27 (9,5,13); HD Jesenice   31 (6,13,12)
Kazni: HK Triglav   8 (2,2,4); HD Jesenice   12 (4,2,6)

Glavni sodnik: Nejc Japelj
Liniska sodnika: Matej Arlič, Gašper Franc

HK Triglav: 70 Ovsenik (GK), 32 Šenk (GK), 7 Jenko, 9 Tavčar, 11 Prostor, 12 Markič, 13Jeglič, 14 Jugovic, 16 Pavc, 17 Vilfan, 21 Rozman, 24 Ban M., 36 Mubi, 61 Lampič, 63 Potočnik, 71 Drakslar, 77 Štenkler, 81 Ban U., 88 Vilfan
Trener: Gorazd Drinovec

HD Jesenice: 1 Legat (GK), 25 Kogovšek (GK), 8 Urukalo, 5 Brun Rauh, 15 Avsenek, 6 Stojan, 21 Korošec, 9 Rajsar, 23 Sodja (C), 13 Crnović, 16 Brus, 22 Svetina E., 19 Seršen, 18 Pretnar, 14 Žbontar, 17 Šabanović, 20 Mašič, 4 Ivančevič, 7 Hadžić, 11 Brglez, 10 Svetina R.
Trener: Gaber GLAVIČ

Brez golov v prvi tretjini

V zadnjih sezonah klasični dvoboj Triglavanov in Jeseničanov je na tribune kranjske montažne dvorane privabil kakih 120 gledalcev. Zaradi spodnašanja je bil v začetku tretje minute izključen domačin  Drakslar, a so domači preprečili morebitni zgodnji gol železarjev v prihajajočem powerplayu. Enako kazen – torej zaradi spodnašanja – je sodnik Japelj dosodil jeseniškemu branilcu Žbontarju v osmi minuti. Je pa tudi jeseniška obramba na čelu z dobro razpoloženim Žigo KOGOVŠKOM pritisk domačih nevtralizirala. Na jeseniški strani je trener Glavič brez dvoma pogrešal tri izmed udarnih članov kolektiva – Šturma, Tomaževiča in Glaviča. Slednja dva sta igrala za člansko ekipo Podmežaklo, visokorasli napadalec s Koroške Bele (#24) pa je staknil neprijetno poškodbo. Kakorkoli že, domači so bili nekoliko aktivnejši v smislu poskusov proti nasprotnikovim vratom. Zaradi udarca s palico je bil v devetnajsti minuti izključen napadalec prvega napada Avsenek, železarji pa so zdržali nalet domačih v zadnji minuti in štiriindvajsetih sekundah. V dvoboju izenačenih ekip je bilo razmerje strelov v prvi tretjini 9:6 za domače. 

Gol Erika Svetine

Šestintrideset sekund kazni ej ostalo izključenemu jeseniškemu igralcu za začetek druge tretjine. Nov pritisk domačih na majhnem kranjskem igrišču so železarji brez večjih težav izničili, potem pa se tudi sami podjetneje vrgli v boj za dosego vodilnega zadetka. Novo izključitev zaradi udarca s palico si je na prelomu osemindvajsete in devetindvajsete minute prislužil Pretnar. Domači so tudi nov powerplay “zapravili” in ostalo je pri začetnih 0:0. Jeseničani so počasi prevzemali pobudo in v 33. minuti po golu Erika SVETINE tudi povedli. Podaji sta prispevala Žbontar in Pretnar. Tudi v nadaljevanju so železarji kontrolirali potek dogajanj in bili znova zelo nevarni med 35. in 37. minuto, ko je bil zaradi napada s telesom izključen domači hokejist U.Ban. Preostali del druge tretjine je minil v premoči Jesenic, ostalo pa je pri minimalnem vodstvu. Tudi razmerje v strelih v tem delu (5:13) priča o razmerju moči na ledeni ploskvi. Ob pisku sirene za konec drugega dela sta si kazen po ravsanju prislužila znova domačin U.Ban (grobost) in železar Avsenek (nalet s palico).

Čiste rjuhe ob koncu

V zadnjem delu je bilo pričakovati pritisk Triglavanov za izenačenje. Dejansko sta se ekipi spustili v odprt boj, na obeh straneh je bilo precej poizkusov, ki pa sta jih vratarja uspešno ubranila. Ob koncu petdesete minute je bil zaradi držanja palice izključen Korošec. Železarji so z veliko mero požrtvovalnosti manjko igralca ubranili in v nadaljevanju kontrolirali potek dogajanj. Bližale so se zadnje minute, domačim pa je začelo primanjkovati časa. Še tretjič na tekmi je bil sredi 59. minute – ponovno zaradi napada s telesom – izključen U.Ban. Zdelo se je že, da bodo Jeseničani brez težav pripeljali tekmo do zmagovitega konca, ko je bil zaradi udarca s palico 29 sekund pred koncem izključen Rajsar. Domači so to izkoristili in iz vrat potegnili svojega vratarja … ter ga seveda nadomestili z dodatnim napadalcem. Njihov račun se je izkazal za takega brez krčmarja, tako da so železarji ob pisku sirene za konec šestdesete minute upravičeno ponosno lahko prevrnili svoj gol v čast “ohranjenih čistih rjuh”, kot se nedotaknjeni mreži reče v žargonu. Razmerje strelov v zadnji tretjini – 13:12 za domače.

Gaber Glavič, trener:
V tekmo smo šli brez nekaj pomembnih igralcev, a se s tem nismo pretirano obremenjevali. Kranjsko igrišče je specifično, hokej je povsem drugačen. Reakcije morajo biti hitrejše, tam se ne moremo zanašati na svoje dobro drsanje. V prvi tretjini smo bili enakovredni tekmeci, v drugi pa smo bili konkretnejši, agresivnejši. Bila je zelo dobra. V zadnji tretjini smo poskušali zadržati minimalno vodstvo, kar nam je tudi uspelo. Svoje fante bi ob tem pohvalil za zelo discipliniran pristop k tekmi.”

Tekst: Marko L.
Foto: Matjaž Avsenek