DP kadetov, 1. tekma polfinala
Športna dvorana Podmežakla, Jesenice
26. februar 2016
Gledalcev: 100

 HD Jesenice – HK Slavija Jr.

4 – 1

(1:1,2:0,1:0)

Strelci: 0:1 Trškan (Povše) 8′, 1:1 DEŽMAN (Podrekar, Pivk) 12′, 2:1 POGAČNIK (Ivančevič, Mravlje) 28′, 3:1 MRAVLJE (Pogačnik) 38′, 4:1 JAKUPOVIĆ (Török) 53′

Streli na gol: HD Jesenice  33 (9,13,11); HK Slavija Jr.  24 (8,7,9)

Kazni: HD Jesenice 0  (-,-,-); HK Slavija Jr.  4 (-,-,4)

HD Jesenice: 25 Kogovšek (GK), 1 Žagar (GK), 15 Brun Rauh, 20 Kararić, 19 Pogačnik, 7 Mravlje, 2 Ivančevič, 3 Mašič, 4 Fartek, 18 Török, 22 Jakupović, 8 Krmelj (C), 11 Pogačar, 24 Finžgar, 21 Dežman, 23 Podrekar, 17 Pivk, 5 Murnik, 9 Lukan D., 13 Nastran, 16 Lukan A., 10 Homan
Trener: Aleš Sodja

HK Slavija Jr.: 3 Dukarič (GK), 2 Lajevec (GK), 14 Bohinc (C), 24 Bernard, 12 Primar, 27 Skerlep M., 15 Kozjan, 26 Poklukar, 22 Trškan, 5 Ravnikar, 18 Povše, 9 Bolte, 13 Bukovec, 7 Černe, 4 Čosić, 17 Vodlan, 11 Skerlep G.
Trener: Jaka Adlešič

Sodnik: Ervin Čamdžić
Linijska sodnika: Gašper Franc, Anže Bergant

IMG_3840[1]

Resno so vzeli v Zalogu svojo polfinalno nalogo v kadetski kategoriji. Ekipa je na led dvorane Podmežaklo pridrsala v “bojnih barvah”, s tribun pa so jim podporniki zagotovili tudi bučno podporo. Domačim kakor da je vse skupaj vzelo nekaj volje v prvih minutah in Založani so prevladovali na igrišču. Obe ekipi sta bili sicer okrepljeni s fanti, ki večji del sezone preigrajo v ligi EBJL in dejansko je kakih sto gledalcev lahko videlo za ta nivo zelo kvaliteten hokej. Gostje so povedli v osmi minuti tekme, ko so železarji v napadu izgubili pak. Založani so krenili v hiter protinapad in s strelom pol-visoko premagali domačega vratarja. Tudi v naslednji minuti so igralci Slavije Jr. še enkrat imeli lepo priložnost v protinapadu, a jo je Žiga KOGOVŠEK v velikem slogu ubranil. V nadaljevanju akcije so gostujoči igralci zadeli še vratnico in kazalo je že, da bodo domači prejeli še kak zadetek. Trener Aleš SODJA je svoje fante znal umiriti in v nadaljevanju sta si ekipi postali bolj enakovredni. S svojo vztrajnostjo in borbenostjo so železarji tako rekoč iz nič izenačili, saj so v navidez nenevarni situaciji matno mrežo za gostujočo vratarko spletli Podrekar, Pivk (podajalca) in Ahmet JAKUPOVIĆ, strelec izenačujočega gola. Še nekaj pol-priložnosti se je domačim ponudilo v nadaljevanju, vendar pa je bila gostujoča obramba zbrana.  V prvi tretjini so gostje na gol Kogovška sprožili osem strelov, železarji pa so Pio Dukarič ogrozili devetkrat.

IMG_3844[1]

V drugi tretjini so železarji svojo nalogo po videnem sodeč vzeli nekoliko resneje, najbrž pa je fantom kako sočno v garderobi povedal tudi trener. Bolj zavzeta igra sicer kar nekaj časa ni prinesla rezultata, pa tudi gostje niso križem rok opazovali železarjev in so na trenutke spletli kak nevaren napad. V 28. minuti pa so domači vseeno povedli – po podajah Ivančeviča in Mravljeta je za prvo rdeče vodstvo na tekmi zadel Tjaš POGAČNIK. Gostje so v nadaljevanju sicer poizkušali storiti kaj  več tudi v napadu, a kljub nekaterim situacijam, ko je domača obramba delovala zmedeno, niso uspeli izenačiti. Lep protinapad je domačim uspel v 38. minuti, ko je Ivančevič spravil pak “skozi” dva gostujoča branilca in jima ušel še sam, vendar je v po prodoru meril tik mimo gostujočih vrat. V nadaljevanju akcije je izza gola najprej Dukaričevo poskušal premagati Pogačnik, vendar je zaloška obramba za trenutek situacijo razčistila. Pak je po odboju priletel do roba kroga, ki označuje buli, od tam pa ga je v gostujočo mrežo z natančnim strelom poslal Matic MRAVLJE. Slabe tri minute pred koncem druge tretjine je tako prednost domačih znašala dva gola. Do drugega piska sirene se ni zgodilo več nič pretresljivega. Domači so v drugi tretjini v okvir vrat gostujoče vratarke streljali trinajstkrat, gostje pa proti golu Kogovška sedemkrat.

IMG_3849[1]

Dolgo se v  zadnji tretjini ni zgodilo nič omembe vrednega. Zdelo se je, da gostujoči ekipi počasi popuščajo moči, a domači tega niso znali kaznovati. V 48. minuti je prišlo do sploh prve izključitve na tekmi, na prostor za kaznovane pa je zaradi spotikanja za dve minuti moral Slavijin igralec Primar. Domači so sicer postavili formacijo v napadalno tretjino, vendar so gostje brez-idejni powerplay domačih zlahka ukrotili. V 52. minuti je ob prekinitvi do sodnikov pridrsal gostujoči kapetan in poskušal s pritožbo verjetno doseči kako kazen za domače. Kakor se te stvari rade obrnejo na ledu (nekateri bi v tem kontekstu omenjali besedico “karma”), so domači praktično v naslednjem napadu zabili še svoj četrti gol na tekmi;po podaji Töröka je zadel Ahmet JAKUPOVIĆ. Po vodstvu s tremi zadetki razlike, se je menda domačim utrnila misel iz tiste stare reklame za bonbone Bronhi (“lažje se diha”), tako da je bilo v nadaljevanju vidne nekaj več sproščenosti. Do nove izključitve na gostujoči strani je prišlo slabe tri minute pred iztekom igralnega časa, saj je iz svoje obrambne tretjine preko ograde pak nastreljal Založan Trškan. Domači so se ponovno trudili v powerplayu, a je zadeva še enkrat izgledala precej bledo. Pravzaprav so ob neprevidnosti v napadalni tretjini železarji celo izgubili pak, Založani pa so v bliskovitem protinapadu celo stresli domačo vratnico. K sreči se mreža ni zatresla, tako da je ostalo pri – na videz – zanesljivi zmagi domačih. Tretja tretjina je postregla z enajstimi domačimi streli in devetimi gostujočimi.

IMG_3850[1]

Ekipi se bosta ponovno srečali v torek v Zalogu. Železarji bi si z novo zmago že zagotovili nastop v finalu državnega prvenstva. V primeru zmage Slavije Jr., pa se serija seveda spet seli na Jesenice.

Tekst in foto: Marko L.