Liga EBJL
Športna dvorana Podmežakla, Jesenice
24. januar 2016
Gledalcev: 75

 HD Jesenice – MAC Budapest

0 – 3

(0:1,0:1,0:1)

Strelci: 0:1 Szigeti (Fejes) 20′, 0:2 Sebestyen (Kreisz) 28′, 0:3 Sebestyen (Toth) SH1 EN 59′

Streli na gol: HD Jesenice   21 (6,7,8) MAC Budapest    51 (14,19,18)

Kazni: HD Jesenice   12 (0,8,4), MAC Budapest   6 (-,4,2)

HD Jesenice: 1 Legat (GK), 25 Kogovšek (GK), 2 Luznar, 7 Šabanović, 8 Urukalo, 13 Crnović, 15 Brun Rauh, 16 Brus, 21 Korošec, 4 Ivančevič, 9 Rajsar, 10 Pavlič, 11 Brglez, 12 Seršen, 14 Pretnar, 18 Kapel, 19 Pogačnik, 20 Mravlje, 22 Svetina, 23 Sodja (C), 24 Šturm
Trener: Gaber GLAVIČ

MAC Budapest: 1 Györi, 30 Nagy, 11 Mogyorosi, 17 Toth, 23 Seregely, 44 Fejes, 55 Erdelyi-Nagy, 71 Sarcia, 3 Kedvesw, 13 Majoross, 14 Korchma, 18 Löczi, 20 Türmer, 63 Sebestyen, 81 Szigeti, 85 Csicsak, 88 Kreis
Trener: Balazs Kangyav

Sodnik: Luka Kamšek
Linijska sodnika: 
Gašper Franc, Ervin Čamdžić

Kakor se je napovedovalo že v dosedanjem delu sezone, tako se je tudi izkazalo za resnično – ekipa MAC Budapest je bila ena od najtežjih nasprotnikov za mladince železarjev. Potem, ko so le-ti včeraj suvereno odpravili češke predstavnike v ligi EBJL (Orle iz Znojma), so se tokrat soočili z bistveno kakovostnejšim in tršim nasprotnikom. Gostje so že od prve minute začeli oblegati vrata Žige KOGOVŠKA, ki pa je bil k sreči dobro ogret. Prvih deset minut je domača ekipa z obilo borbenosti vseeno bolj kot ne le opazovala goste kako pritiskajo proti domačim vratom, a je železarjem vseeno uspelo ohraniti mrežo prazno. Počasi pa je samozavest zrasla tudi fantom v rdečih dresih, ki so v nadaljevanju uprizorili nekaj obetavnih napadov, ki pa so jih gostje vseeno po večini uspešno blokirali. Ko je že vse kazalo na to, da nobeno od moštev v prvi tretjini nebo doseglo gola, pa je v zadnji minuti gostom po zaslugi Akosa Sziget-ija vseeno uspelo povesti. Zasluženo, če smo pošteni. Domača ekipa je v prvih dvajsetih minutah v okvir vrat gostujočega vratarja streljala šestkrat, gostje pa so zbranost Kogovška preizkusili štirinajstkrat.

Če je nekaj deset gledalcev upalo, da se bo razmerje moči v drugi tretjini spremenilo, se je kaj hitro prepričalo, da Madžari še naprej vedo, kako se stvarem streže tako, da gre tekma njim  v prid. Domačim borbenosti sicer ne gre oporekati, a so gostje še naprej izrazito narekovali tempo. K temu so pripomogle tudi izključitve. Prvo si je prislužil Šturm, ki je bil v23. minuti kaznovan za spotikanje. K sreči je obramba na čelu s Kogovškom nalet gostov zdržala. Tudi v nadaljevanju so bilo envarnejši gostje, domače pa je v igri držal izjemno razpoloženi vratar. V 28. minuti bi prišlo do izključitve Brun Rauha, a je še pred prekinitvijo gostom uspelo premagati domačega čuvaja mreže. Sledila je tudi izključitev za goste (Kedves, zadrževanje s palico) v 32. minuti, do spremembe rezultata pa ni prišlo. Komaj sta dobro obe ekipi zaigrali v polnih postavah, že se je domačim pripetila neprevidna in nepravilna menjava in znova so se bili dve minuti prisiljeni braniti z igralcem manj. Ostalo je pri dveh zadetkih zaostanka. Naslednjo izključitev so si domači prislužili v 37. minuti, ko je za dve minuti na hlajenje moral Šabanović (udarec s palico). Tudi ob tej priložnosti se je domačim uspelo obraniti.V zadnji minuti tretjine je bil izključen še gostujoči hokejist Szigeti (spotikanje), do spremembe stanja na semaforju pa več ni prišlo. V drugi tretjini so domači streljali sedemkrat, gostje pa kar devetnajstkrat.

Žal tudi v zadnji tretjini dogajanje na ledu ni bilo dosti drugačno. Gostje so še naprej pošteno utrujali Kogovška, domači pa jalovo poskušali preobrniti potek na tekmi. Preostala minuta in pol kazni za izključenega Madžara je minila vse prehitro, da bi železarji dosegli gol za priključek. Korošec je v 46. minuti spotaknil enega od gostujočih napadalcev in si prislužil malo kazen. Potrebno je povedati, da so se domači zagrizeno branili, posebej pa je potrebno pohvaliti vratarja, saj bi brez njegovih posredovanj razlika v prid Madžarov brez dvoma bila resno višja. Nova mala kazen je rdeče doletela v 53. minuti, ko je zaradi zadrževanja s palico na hlajenje moral Rajsar. V tistem trenutku si je gostujoči strateg vzel pol minute odmora, spremembe v rezultatskem smislu pa ni bilo. Tudi tokrat je domača obramba namreč vzdržala, žal pa na napadalni strani še naprej ni in ni bilo uspeha. Zadnji žarek upanja za železarje je posijal v 57. minuti tekme, ko so si gostje privoščili nespametno izključitev (Majoross, spotikanje). Tokrat je time-out vzel domači trener Gaber GLAVIČ in svojim fantom podal smernice za zaključni napad. Žal se je tudi ta izjalovil, saj so Madžari po dobljenem buliju s strelom v prazno mrežo preko celega igrišča dosegli še tretji gol. Tudi v zadnji tretjini so gostje nadstreljali domače, saj je bilo razmerje v strelih 8:18. Poraz v tekmi z enimi od favoritov letošnje lige EBJL prav gotovo ni tragičen, je pa najbrž domači ekipi dal odgovor na vprašanje kaj in kako  v prihodnjem obdobju.

Tekst: Marko L.